reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nově objevená superzemě v obyvatelném pásu je 31 sv. let daleko

2.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Nově objevená superzemě v obyvatelném pásu je 31 sv. let daleko
Co by kamenem dohodil a zbytek doletěl warpem, tak blízko je nově objevená superzemě, kterou si může přičíst TESS, nástupce teleskopu Kepler. Jedná se o 31 světelných let vzdálenou planetu v systému GJ 357. 
Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) už poletuje ve vesmíru více než rok a za tu dobu dokázal tento satelit najít mnoho kandidátů na exoplanety. Zrovna nedávno jsme se podívali na trojici exoplanet s nezvyklou velikostí a oběžnými drahami, ovšem nyní tu máme 31 světelných let vzdálený systém GJ 357, který obsahuje rovněž tři známé planety a jedna z nich patří do třídy superzemí, přičemž dle měření se nachází v tzv. obyvatelném pásu u své hvězdy. Nicméně opět tu máme opět problém v tom co je to za hvězdu. 
 
 
GJ 357 je hvězda typu M hlavní posloupnosti, jinými slovy červený trpaslík. Aby tak nějaká planeta byla v obyvatelném pásu u takové hvězdy, musí být u něj velice blízko, ostatně konkrétně tato hvězda je oproti Slunci o 40 % chladnější a podstatně menší. A jako červený trpaslík má velkou šanci na pořádně bouřlivý život plný divokých erupcí, což nejde dohromady s představou o obyvatelném světě, který se nachází tak blízko. Ale je těžké něco soudit o systému vzdáleném 31 světelných let.
 
Máme tu tak první a nejbližší planetu, čili GJ 357b, která už byla potvrzena s dobou oběhu jen 3,9 našich dní. Ta je také o cca pětinu větší než naše Země, takže by měla mít také pevný povrch, a tudíž spadá mezi superzemě. Ovšem teplota na povrchu měřená čistě dle vzdálenosti od hvězdy a dle jejího typu, ta dosahuje 250 °C a není divu, když tato planeta obíhá u své hvězdy 11x blíže, než má Merkur ke Slunci. 
 
O kus dále na 9,1denní orbitě je GJ 357 c, která je ještě trošku větší a má asi 3,4násobek hmotnosti Země, nicméně ta je stále ještě moc blízko s udávanou povrchovou teplotou 127 °C.
 
 
Tím "pravým" je pak planeta GJ 357 d, která se ještě nachází v obyvatelném pásu na 55,7 dní trvající oběžné dráze. Je 6,1x hmotnější než Země a dle energie dopadající na její povrch se mluví o teplotě -53 °C. To možná vypadá jako teplota pro beznadějně zmrzlý kus skály, pokud tedy vůbec jde o kamenitou planetu, nicméně ve skutečnosti by to mohl být pro život, jak jej známe, ten nejmenší problém. Ostatně kdyby se někdo takto díval na Zemi, viděl by ji jako planetu s teplotou -18 °C. Díky atmosféře však na ní panují daleko vyšší teploty a podobné by to mohlo být v případě GJ 357 d. 
 
Nicméně je tu onen problém s blízkostí k červenému trpaslíku i s tím, jak obrovská gravitace musí na povrchu této planety působit. GJ 357 d ovšem jinak dostává od své hvězdy podobný příděl energie jako Mars od Slunce, takže tekoucí voda by na ní rozhodně mohla existovat. 
 
Zdroj: NASA 


reklama