reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové Ryzen dorazí do konce března i s desktopovými APU

13.12.2017, Jan Vítek, aktualita
Nové Ryzen dorazí do konce března i s desktopovými APU
AMD opět potvrdilo, že nové procesory Ryzen přijdou ještě v prvním kvartálu příštího roku a přihodilo i nějaké novinky. Jak to tedy bude s chystanými APU generace Raven Ridge pro desktopové počítače? A je tu ještě něco dalšího? 
Už dříve jsme věděli, že AMD plánuje vypuštění druhé generace procesorů Ryzen na první čtvrtletí roku 2018, ale je dobré to mít potvrzené, zvláště když jde o procesory tvořené pomocí nového výrobního procesu. Tím bude 12nm proces FinFET namísto 14nm, což opět zajistí společnost GlobalFoundries. Nový proces se podepíše především na vyšších taktech při minimálních rozdílech ve spotřebě, ovšem 12jádrové Ryzen na 5,1 GHz čekat nemůžeme.  
 
 
Je tak dobré mít potvrzeno, že nové Ryzen "Pinnacle Ridge" jsou skutečně na cestě, přičemž AMD dále zdůraznilo, že nepůjde o architekturu Zen 2, ale stále o původní Zen, takže můžeme mluvit o "die shrink", čili využití stejné architektury na novém procesu s vyšším rozlišením. Stejně tak bylo potvrzeno, že nové Ryzen budou mít maximálně osm fyzických jader. 
 
Po jejich boku pak přijdou na trh také už první desktopové Raven Ridge, čili první APU pro patici AM4 založené na architektuře Zen a Vega. Co se týče procesorových jader, přinejlepším půjde o 4 fyzická a 8 logických jader (4C/8T) a grafika Vega nabídne maximálně 11 CU, čili celkem 704 Stream procesorů. My budeme zvědaví především na to, zda takovéto APU bude mít dostatečný výkon i na AAA hry ve Full HD a slušné kvalitě. 
 
AMD také vypustí do světa novou generaci čipových sad, a to sérii 400. Je třeba říci, že je zajištěna kompatibilita mezi novými procesory a starými deskami (zapotřebí bude nová verze BIOSu), ale vedle nich se tak očividně objeví i nové. O čipsetech série 400 zatím není známo vůbec nic, ale dalo by se uvažovat o tom, že by mohly samy o sobě nabídnout už linky PCI Express generace 3.0 a ne 2.0 jako série 300. Jinak je ale téměř jisté, že s procesorem budou čipsety opět spojeny pomocí čtyř linek PCI Express 3.0, neboť navýšení propustnosti by vyžadovalo změnu i na straně procesoru
 
Dále nám AMD už konečně potvrdilo, že nové procesory Ryzen budou patřit do série 2000, takže se můžeme těšit třeba na model Ryzen 2800X, který by měl být tím nejlepším z celé řady. V označení procesorů také má být jednoznačný ukazatel toho, zda jde o čisté CPU, nebo o APU vybavené grafickým jádrem. 
 
Procesory s jádry Zen 2 slibující vyšší IPC (výkon na takt) si AMD stále chystá na rok 2019. Můžeme o nich mluvit s využitím kódových názvů Mattise pro CPU a Picasso pro APU. Ve zprávě se také píše, že i tyto procesory mají pracovat na dnes prodávaných deskách s AM4, ale to ještě budeme sledovat. 
 


reklama