reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové záplaty pro staré Windows si nerozumí s antiviry, systémy nebootují

22.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Nové záplaty pro staré Windows si nerozumí s antiviry, systémy nebootují
Microsoft se pochlapil a minulý týden přinesl záplaty pro závažné bezpečnostní chyby i pro své již dávno nepodporované systémy jako Windows XP. Jenomže se asi moc nevěnoval jejich testování, jak se nyní ukazuje. 
Chyba se týkala možnosti vzdáleného spouštění kódu prostřednictvím Remote Desktop Services a vzhledem k její závažnosti se Microsoft rozhodl, že ji opraví i ve starých systémech, respektive spíše jen v nich, protože modernější Windows 8 a Windows 10 jí ohroženy nejsou. Uživatelé Windows XP tak dostali po velice dlouhé době novou bezpečnostní záplatu, která však mnohým z nich mohla přinést spíše potíže než pocit, že mají své PC o něco lépe zabezpečeno. Ten už sice obecně mohou mít jen těžko, ale o to tu nejde. 
 
 
Následně se začaly množit stížnosti na to, že počítače po aktualizaci nedokáží nabootovat, ale v tomto případě nejde o Windows XP, ale o modernější a stále podporované systémy Windows 7 a Windows Server 2008 R2. Další podmínkou je mít nainstalovaný antivirový software od třetí strany, takže třeba Avast, Avira, McAffee, Kaspersky a tak dále. A to je vše, takže to celé vypadá na problém, který může zasáhnout velké množství lidí, i když to samozřejmě automaticky neznamená, že se objeví skutečně vždy v případě, kdy jsou splněny výše uvedené podmínky. 
 
Firmy Microsoft a McAffee společně potvrdily, že pokud jde o Windows 7 a Server 2008 a nainstalovaný software McAfee Endpoint Security (ENS) Threat Prevention 10.x, McAfee Host Intrusion Prevention (Host IPS) 8.0 nebo McAfee VirusScan Enterprise (VSE) 8.8, může se po instalaci záplaty značně zpomalit bootování systému, nebo počítač při něm rovnou přestane reagovat. 
 
Společnost Sophos rovnou doporučuje raději neinstalovat/odinstalovat nejnovější bezpečnostní záplaty Microsoftu. Samotná tato firma mluví o více než 300 případech, s nimiž její pracovníci mají osobní zkušenosti.
 
Nyní tu máme Windows 10 May 2019 Update, takže už můžeme číhat na to, co začne provádět tato novinka. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama