reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nové záplaty pro Windows 11 ještě zhoršily výkon L3 cache procesorů Ryzen

13.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Nové záplaty pro Windows 11 ještě zhoršily výkon L3 cache procesorů Ryzen
Brzy po vypuštění systému Windows 11 na trh se ukázalo, že ten je skutečně špatně optimalizován pro procesory firmy AMD, které pod ním ztrácí cca 15 procent herního výkonu kvůli hlemýždí L3 cache. 
Minulý týden tak mohla společnost AMD potvrdit, že Windows 11 zpomalují její procesory a my se dozvěděli, že L3 cache Ryzenů je pod novým systémem i třikrát pomalejší z hlediska odezvy či latence. Právě na tu jsou velice citlivé zvláště hry, kde šel výkon ve Windows 11 výrazně dolů a aby toho nebylo málo, systém nebyl schopen správně pracovat s UEFI CPPC2 pro volbu preferovaných jader, čili pro přiřazování jednovláknové zátěže těm jádrům, která jsou schopna dosáhnout nejvyšších taktů. 
 
 
Včera přitom nastalo v obvyklém termínu "Patch Tuesday", čili druhé úterý v měsíci, kdy Microsoft přichází se záplatami pro své systémy Windows a ty se nyní týkaly už nových jedenáctek. Je třeba ale zmínit, že včera ještě neměly být zveřejněny aktualizace týkající se CPPC2 a problému s latencemi L3 cache. Jak ukazuje výše uvedený text, v prvním případě bude danou věc řešit ovladač od AMD, který bude zveřejněn příští týden ve čtvrtek (21. října) a o dva dny dříve by měl Microsoft vypustit záplatu zaměřenou na L3 cache. 
 
 
V rámci pravidelného Patch Tuesday tak přišly na svět jiné záplaty, ovšem ty se bohužel také dotkly latence L3 cache, což vyzkoušel server TechPowerUp na systému s procesorem Ryzen 7 2700X. Jeho latence paměti L3 cache se obvykle má pohybovat kolem 10 nm, přičemž 11. října to bylo ještě 17 ns a s novými záplatami pak už téměř 32 ns. 
 
 
Situace se nám tak trošku zamotává a můžeme doufat, že výkon procesorů Ryzen bude alespoň do konce tohoto měsíce pod Windows 11 opravdu v pořádku, a to z jednoho prostého a důležitého důvodu. Brzy totiž mají přijít na trh procesory Alder Lake-S, které se budou vzhledem k jejich hybridnímu mixu jader ještě před vypuštěním na trh testovat pod Windows 11, jež na ně mají být připraveny. Čili aby byly testy skutečně k něčemu vhodné, Ryzeny musí rovněž pod Windows 11 fungovat bez problémů. V jejich případě samozřejmě bude možné výsledky ověřit i pod desítkami, a tak zjistit, zda nás jedenáctky nešidí.  


reklama