reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Novinky firmy Noctua: ventilátory A ze Steroxu i vylepšený chladicí hi-end

30.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Novinky firmy Noctua: ventilátory A ze Steroxu i vylepšený chladicí hi-end
Noctua zaujala návštěvníky Computexu především svým novým prototypem pasivního procesorového chladiče, který vypadá velice schopně, ovšem má v rukávu i další novinky. Patří mezi ně ventilátory, nový NH-D15 a další. 
Noctua si tak chystá novou verzi velkého dvouvěžovitého chladiče, bílé ventilátory řady Chromax a také novou generaci ventilátorů řady A. Vedle toho už jsme včera stačili zmínit a podívat se na prototyp pasivního chladiče, který zvládne (s asistencí skříně) procesory až do TDP 180 W, což vypadá velice zajímavě. 
 
 
Začneme s novým ventilátorem řady A, který byl ukázán jako 140mm model, ovšem vedle něj jsou plánovány i 80, 70, 60 a 50 mm verze. 
 
 
Jeho hotová verze bude mít rotorovou část s lopatkami vyrobenu ze Sterroxu, který představuje velice odolný a tvarově stálý plast, díky němuž si výrobce může konce lopatek mnohem více přiblížit rámečku. To ve výsledku znamená vyšší výkon a vyšší statický tlak, který může takový ventilátor vyvinout. Díky tomu se bude hodit pro prostředí, kde je třeba překonávat značný odpor, takže třeba pro profukování jemných a hustých žeber radiátoru vodního chlazení. A právě s tím Noctua pro tyto ventilátory počítá a ladí pro toto použití jejich P/Q křivky (statický tlak a průtok vzduchu).
 
Dále tu máme kovem opláštěné a posílené pouzdro motorku či známé struktury jako AAO rámeček nebo Flow Acceleration Channels, s čímž jsme se už mnohokrát setkali. Ložiska jsou také stará známá SSO2 a vedle toho tu budou také rohy ventilátoru opatřené gumovým obložením. Zobrazený průhledný kus je tak skutečně jen raný prototyp. 
 
 
Bílé ventilátory řady Chromax ale už rozhodně vypadají hotově a jde o verze už známých modelů NF-A15 PWM, NF-A14 PWM a NF-F12 PWM. Bílé je tady vše, celé ventilátory, gumové trny pro připevnění a dle popisku také kabely, i když na fotografii vidíme vykukovat kus černého kabelu a konektoru. Nicméně vše ještě nemusí být hotové, ale Noctua by měla tyto verze dostat na trh ještě do konce června. 
 
 
Nakonec tu máme nový dvouvěžový chladič založený na NH-D15 a NH-D15S pro 140mm ventilátory. Své konečné označení ještě nedostal, ale podívejme se na jeho vlastnosti. 
 
 
Jde o skutečného obra využívajícího sedm heatpipe a dvě masivní žebroví, která nabídnou o desetinu větší plochu než předchozí verze. Díky tomu nebude problém s uchlazením přetaktovaného procesoru, který má spotřebu 400 W. Vykouslá žebra na obou věžích jsou tu kvůli prostoru pro paměťové moduly, takže Noctua zde myslela i na HEDT sestavy, které mají paměti z obou stran patice (LGA 20xx a TR4), vedle nichž ale samozřejmě budeme moci montovat i na LGA 115x a AM4. Stále se mají využít vyzkoušené ventilátory NF-A15 a nová pasta NT-H2. Nicméně na tento chladič si počkáme až do první části roku 2020.
 
Zdroj: wccftech


reklama