reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový 12jádrový Intel má mít výrazně nižší takt než Threadripper

20.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Nový 12jádrový Intel má mít výrazně nižší takt než Threadripper
AMD a Intel se chystají vypustit na trh vůbec první procesory, které v desktopovém sektoru poprvé nabídnou více než 10 jader. Nejdříve se čeká souboj 12jádrových modelů Core i9 a Threadripper, kde může mít Intel menší problém. 
AMD chce brzy nabídnout pro naše desktopy až 16jádrové procesory Threadripper a Intel má nedlouho poté kontrovat až 18jádrovým Core i9. Dle serveru Videocardz má Intel přitom být v nevýhodě už v případě souboje 12jádrových procesorů, a to kvůli výrazně nižšímu taktu. Tyto informace pochází z tabulky uniklé prezentace, která ukazuje jednak ceny procesorů a potom i jejich základní takty. 
 
Intel-Core-X-series-pricing-July-2017
 
Nás tak zajímá především Core i9-7920X vybavený 12jádry a Hyper-threadingem, k tomu 16,5 MB L3 cache (1,375 MB na jádro) a základním taktem 2,9 GHz. To je o celých 400 MHz méně, než v případě 10jádrového modelu Core i9-7900X, který je nyní terčem kritiky za to, že se stěží dokáže uchladit i na základních taktech a za hlavního viníka je označena teplovodivá pasta mezi samotným procesorem a jeho heatspreaderem. Jako další problém je tu přehřívání VRM na deskách, na což třeba už Asus reagoval připravením nových chladičů.  
 
Na druhé straně tu pak je AMD Threadripper s 12 jádry, a sice model 1920X, jenž má při TDP 180 W takty 3,5 až 4 GHz. Ihned si také můžeme srovnat ceny, a sice 1189 dolarů na straně Intelu a podstatně přívětivějších 799 dolarů, které dáme za Threadripper 1920X. 
 
U těchto vícejádrových procesorů jsou přitom velice podstatné ne nejvyšší takty, ale právě základní takty, jež má procesor udržovat na stanovené úrovni. Jde totiž především o vícevláknový výkon, pro nějž jsou tyto procesory určeny a zde bude Threadripper mít, pokud se uniklé informace o Core i9-7920X potvrdí, podstatnou výhodu ve 600 MHz navíc. A když se to zkombinuje s výrazně nižší cenou, vypadá to, že Intel bude mít na své straně jen minimální výhodu v očekávaném vysokém turbu. 
 
Otázka také je, zda se Intel chytne za nos a upraví zapouzdření svých nových procesorů, aby lépe zvládaly odvod tepla. Však test serveru Tom's Hardware jednoznačně ukazuje na problém v teplovodivé pastě. V té době by snad už také mohly být vyřešeny problémy s deskami X299 a přehříváním jejich VRM, ať už to výrobci jako Asus vyřeší novým chladičem, nebo rovnou novou revizí desky. 

Zdroj: Videocardz
reklama