reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA představuje GTX 1050 3 GB: 768 CUDA jader a 96bitová sběrnice

21.5.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA představuje GTX 1050 3 GB: 768 CUDA jader a 96bitová sběrnice
NVIDIA si opravdu připravila další verzi karty GeForce GTX 1050. Ta přichází vybavena 3 GB paměti a její výkon by se měl blížit spíše výkonnějšímu modelu GTX 1050 Ti. Co nám tedy tato novinka nabídne a bude vůbec k dispozici?
NVIDIA GeForce GTX 1050 3GB je už tedy oficiálně další přírůstek do herní rodiny karet Pascal a dnes už tak nemusíme spekulovat o jejích specifikacíh. Šlo především o to, jakou paměťovou sběrnici tato karta využije, jaké takty bude mít a kolika CUDA jádry bude vybavena. Byla tu také otázka, na jaké trhy NVIDIA tuto kartu vůbec vyšle. 
 
 
Tuto otázku můžeme zodpovědět rovnou. Nejde o kartu vydanou exkluzivně pro některé trhy, ale o nového zástupce na všech trzích nabízených karet, který si rozhodně zaslouží pozornost. 
 
Karta GTX 1050 3GB má stejný počet CUDA jader jako verze Ti, čili 768. Překvapivě má však právě oproti ní vyšší takty, a to o 102 MHz základní a dokonce o 126 MHz vyšší maximální takt. Z hlediska GPU tak má GTX 1050 3 GB vyšší výkon, ale co paměti? 
 
NVIDIA nemohla vzhledem ke kapacitě 3 GB využít 128bitovou sběrnici jako na ostatních GeForce GTX 1050. Nejpravděpodobnější bylo využití 96bitové sběrnice, což se také stalo a dle specifikací tu jsou bohužel stále 7 Gb/s paměti GDDR5, což znamená, že propustnost se propadla ze 112 na 84 GB/s. Otázka je, jak se to podepíše na výkonu ve hrách.  
 
 
Nová GeForce by se ale díky 3 GB paměti mohla stát zajímavou volbou pro hraní moderních her s rozlišením 1080p s detailnějšími texturami. Jde tak již o poslední herní kartu s čipem Pascal před tím, než nás NVIDIA oblaží nástupem další generace? To uvidíme nejspíše letos v červenci. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama