reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA chce s TSMC navýšit produkci 12nm GPU Volta

15.8.2017, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA chce s TSMC navýšit produkci 12nm GPU Volta
NVIDIA je aktuálně na koni a užívá si nebývalých tržeb, stejně jako toho, že alespoň z herního hlediska má na trhu karty, které AMD nedokáže ani pomocí mnohem novějších karet překonat. Co ale NVIDIA plánuje v nejbližší budoucnosti?
Grafické karty NVIDIA Tesla V100 se 12nm čipy Volta známe už od letošního května a později jsme se také dozvěděli, že už nejde pouze o něco, co existuje jako experimentální hardware v několika vzorcích, neboť NVIDIA už rozdala na sto karet Tesla V100 vybraným institucím zabývajícím se umělou inteligencí. 
 
  
Tesla V100 přitom nabídnou výkon 14.899 GFLOPS v FP32 oproti 12.300 GFLOPS v případě Radeon Instinct MI25 (Vega), což také hraje do karet NVIDII, ale je třeba k tomu říci i to, že Volta se v tomto případě skládá z 21 miliard tranzistorů tvořených 12nm procesem firmy TSMC speciálně určeným pro NVIDII, zatímco čipy Vega jsou vyráběny už běžným 14nm procesem a skládají se z 12,5 miliardy tranzistorů. Jsou tak logicky mnohem menší a potenciálně i levnější. Jenomže tak jednoduché to není, když na straně NVIDIE stojí také tzv. Tensor TFLOPS vztahující se k výkonu pro AI účely a těch má V100 přesně 120.  
 
AMD možná nabízí karty, které jsou pro GPGPU účely celkově efektivnější či alespoň konkurenceschopné, ovšem z hlediska herních karet jsou jeho Radeony aktuálně pozadu. Na tahu přitom bylo právě AMD, které ale nedokázalo ani dorovnat nabídku firmy NVIDIA, jejíž GeForce GTX 1080 Ti více než rok staré architektury Pascal (samotná karta je však mnohem mladší) zůstává neohrožena jako "jediné GPU vhodné pro hraní ve 4K/60FPS". 
 
Navíc lze očekávat, že po představení profesionálních GPU Volta by už v dohledné době mohla nastoupit první herní GPU nové generace Volta, však pascalová GeForce GTX 1080 už je na trhu nějakých 14 měsíců. Na druhou stranu je zřejmé, že NVIDIA nepociťuje velký konkurenční tlak nutící ji k tomu, aby si s novými herními kartami pospíšila. 
 
Kdo ale čeká na herní Volty, ten může kvitovat prohlášení firmy TSMC, která chce v dohledné době příštích měsíců řádně rozjet výrobu 12nm čipů FinFET. A že je tento proces exkluzivně určen právě pro NVIDII, mělo by to znamenat právě nástup herních GPU Volta a my můžeme uvažovat o tom, že by mohly být teoreticky představeny už na samotném začátku příštího roku, čili na CES 2018. 
 
Jensen Huang, CEO NVIDIE, už dříve prohlásil, že hráči nemohou očekávat Voltu před koncem tohoto roku a že "Pascal je prostě nepřekonatelný", co se týče blízké budoucnosti včetně předvánoční sezóny. Dá se tak říci, že začátek příštího roku je možný termín nástupu nových karet, ale dle vyjádření Huanga spíše velice optimistický.
 
Zdroj: KitGuru
reklama