reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA GTX 2080 a 2070 "Ampere" na konci března?

26.2.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA GTX 2080 a 2070 "Ampere" na konci března?
Opět se vynořily zprávy o tom, že můžeme očekávat novou generaci herních grafických karet od firmy NVIDIA již na konci března, alespoň co se týče jejich veřejného odhalení. Má jít o GeForce GTX 2080 a 2070 generace Ampere.
Tyto zatím stále ještě fámy se objevily už před řadou dní, kdy jsme se rovněž dozvěděli, že GeForce GTX 1080 Ti by měla mít velice krátký život, neboť má brzy skončit. Tato karta přitom aktuálně není na trhu ještě ani rok, ovšem pokud na něj mají brzy dorazit nové GTX 2080 a 2070, je celkem zřejmé, proč by tato karta měla skončit. Lze totiž očekávat, že první herní Ampere ji svým výkonem doženou, a pak by ji NVIDIA musela zlevnit, nebo ji, jak se proslýchá, rovnou stáhnout z trhu. 
 
 
No a pokud dorazí série GeForce GTX 2000 vybavená již čipy generace Ampere, mělo by to znamenat, že TITAN V bude jediná desktopová karta založená na čipu Volta, i když je otázka, zda Ampere není prostě jen Volta bez jednotek Tensor. To se ostatně uvidí možná již na GTC 2018, kterážto akce proběhne mezi 26. a 29. březnem. 
 
Stále také čekáme na nové informace o čipech Turing, od nichž očekáváme specializaci na GPGPU a kryptoměny a v důsledku nic menšího než záchranu trhu s grafikami pro hráče. I na rozuzlení této záhady si ale ještě počkáme. 
 
Zdroj pak uvádí, že pro Ampere bude klíčový jednak 12nm výrobní proces firmy TSMC, jejž NVIDIA ostatně využívá už přibližně rok a pak tu jsou také zbrusu nové až 16Gb/s paměti GDDR6 od Samsungu. Zda ale půjde právě o ně nebo o slabší 14Gb/s či jiné, to se také teprve ukáže. Očekávat pak můžeme konkrétní čip GA104 (GTX 2080/70) jako náhradu GP104 (GTX 1080/70), ovšem s výkonem ekvivalentním ke GP102 (GTX 1080 Ti). Stále ale ještě není jasné, zda NVIDIA opravdu využije označení série GTX 2000, nebo GTX 1100, ale to už je detail. 
 
Vypadá to tak, že jaro bude pro desktopová PC zajímavé období. Na trh přijde druhá generace procesorů Ryzen, Intel na něj už vyslal další procesory Coffee Lake a očekávat můžeme zbývající čipové sady generace 300 Series a navíc tu je NVIDIA. Pro AMD jako výrobce grafických karet Radeon to ale moc dobré zprávy nejsou, i když ty se stejně už dlouho prodávají tak, že je AMD nestíhá vyrábět. Co s tím však provede Turing?
 


reklama