reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA Isaac: robotická platforma s výkonem 30 bilionů operací za sekundu

4.6.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA Isaac: robotická platforma s výkonem 30 bilionů operací za sekundu
Krom jiných novinek i faktu, že příští generace karet GeForce nepřijde na trh brzy, nám NVIDIA představila také platformu Isaac. Její název nám už napovídá, že ta se bude týkat robotiky a pochopitelně se bude točit kolem AI a GPU.
NVIDIA Isaac je tedy robotická platforma založená na zařízení Jetson Xavider, které dokáže poskytnout pro dané účely výkon 30 TOPS (trillion operations per second), čili 30 bilionů operací za sekundu (30 x 1012). To vypadá velice zajímavě, zvláště když NVIDIA v rámci Isaaca nabízí jak hardware, tak software i s příslušným robotickým simulátorem. 
 
 
Jensen Huang popsal Isaaca jako novou platformu jako základ další generace autonomních strojů, jako jsou výrobní roboti, logistická zařízení, zemědělské i konstrukční stroje, atd. Výslední roboti by tak měli zvládnout širokou škálu pracovních úkolů a celá platforma představuje značné rozšíření zaměření firmy NVIDIA, která se dříve věnovala především autonomním systémům řízení, zatímco platformy Jetson byly spíše okrajové. Není tak divu, že název Jetson Xavier má jméno, které se inspirovalo i systémy Xavier Drive. Navíc je nové SoC více než 20x rychlejší než aktuální Jetson TX2. 
 
 
Jetson Xavier obsahuje šest důležitých komponent, a to především Tensor Core GPU generace Volta, dále osmijádrový procesor ARM64, dva akcelerátory NVDLA pro hluboké učení, obrazový procesor, "vision" procesor pro strojové vidění a videoprocesor. Všechny slouží pro zpracování široké škály informací přicházejících z robotických senzorů v reálném čase, s nimiž se autonomní stroje budou potýkat. Současně tak budou pracovat tucty algoritmů, jež budou zpracovávat obrazová data a jiná data senzorů (včetně odometrie - určení pozice), mapování i plánování pohybu. 
 
 
Huang se k tomu pochlubil, že Jetson Xavier má pro své účely k dispozici stejný výkon jako pracovní stanice v hodnotě 10.000 dolarů vybavená GPU, takže z hlediska ceny na tom má být daleko lépe a navíc nabídne mnohem nižší spotřebu, která má činit jen 30 W. Platforma Isaac, přesněji její vývojářská sada obsahující hardware, software a simulátor Isaac Sim bude prodávána za 1299 USD, a to od letošního srpna. 
  
Zdroj: Hexus.net


reklama