reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA P102-100: chystá se těžební Pascal se 3200 jádry

13.3.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA P102-100: chystá se těžební Pascal se 3200 jádry
Společnost Inno3D nechtěně vypustila do světa informace o těžebních speciálech, které si chystá společnost NVIDIA. Má jít o karty s čipy Pascal P102-100, které slibují v těžbě kryptoměn velice slušný výkon. 
Ještě nedávno se říkalo, že NVIDIA chystá na jaro speciální těžební čipy, což měly být Turing a pro hráče by přišly rovnou Ampere. To nám ale poté vyvrátil server Tom's Hardware, dle jehož informací budou Turing právě nová herní GPU, která na jaře rozhodně ještě nedorazí a Ampere budou hi-end čipy pro podnikové účely (AI). 
 
 
Dle společnosti Inno3D, jednoho z AIB partnerů NVIDIE, by se ale těžební speciály přeci jen měly chystat, a to v podobě čipů P102-100. Nejde tak o žádné GPU, které se používá v dosavadních grafických kartách, takže to bude moci být přímo optimalizované pro těžbu a výsledná karta či karty zřejmě ani nebudou moci fungovat jako klasická grafika. To jsme tu ostatně už měli v minulém roce, kdy dorazily těžební speciály postrádající jakýkoliv grafický výstup, ovšem ty stále využívaly běžná GPU.  
 
 
Nové informace pocházejí z tohoto blogu, který se odvolává právě na Inno3D, takže je ještě budeme brát s rezervou. Dle zveřejněného obrázku to vypadá, že karta od této firmy nebude mít nejen grafické výstupy, ale ani zadní štítek pro montáž do slotu se neukazuje, ale to je jen detail. 
 
Podívejme se na specifikace GPU P102-100 a povšimněte si, že v jeho označení není písmeno G jako v případě GP102-400 a jiných čipů pro grafické karty. Tento čip tak vychází z verze používané pro karty GeForce GTX 1080 Ti i TITAN a nepůjde o žádné ořezávátko. K dispozici bude mít 3200 CUDA jader na základním taktu 1582 MHz a pak 5 GB paměti GDDR5X na 320bitové sběrnici a 11 Gb/s s celkovou propustností 400 GB/s. Samotná karta má sice dlouhý slot PCIe x16, ale ve skutečnosti využije pouze jednu linku tohoto rozhraní, která pro její účely bohatě stačí. TDP bylo stanoveno na 250 W, k čemuž postačí jako přídavné napájení dva 8pinové PCIe. Rozměry jsou 215 x 125 a na tloušťku zabere dva sloty. 
 
Inno3D také udává, že tato karta nabídne výkon 47 MH/s při těžbě Etherea, což je velice slušný výkon a v případě ZCash to je 660 Sol/s a pak 879 H/s v Moneru. Mělo by však jít zatím jen pouze o odhady založené na specifikacích karty, která má dorazit na trh opravdu brzy, a to ne sama. Očekávat můžeme nejen obdobné modely od dalších výrobců, ale snad i jiné karty s odlišnými čipy. Uvidíme, zda tímto krokem NVIDIA dokáže aktuální situaci na trhu s grafikami změnit. 
 


reklama