reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA přiznala problém s příliš velkým procentem vadných RTX 2080 Ti

16.11.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA přiznala problém s příliš velkým procentem vadných RTX 2080 Ti
Na konci října se začaly objevovat zprávy o vadných kartách GeForce RTX 2080 Ti, které měly v některých případech přijít zákazníkům rovnou nefunkční, jindy selhaly krátce po zprovoznění a některé zákazníky to dokonce postihlo dvakrát. Čím to bylo?
Stanovisko NVIDIE bylo nejdříve takové, že se nic nestandardního neděje. Ostatně je běžné, že zvláště v případě složitého a nového hardwaru se můžeme setkat s problémy spojenými s kvalitou a své obvyklé procento vadných kusů má kde co. Obvykle se řeší především pevné disky či SSD, ostatně v jejich případě nás může taková hardwarová havárie velice mrzet. 
 
 
V případě grafických karet však rozhodně není obvyklé to, aby zákazníkům rovnou už chodily vadné a nefunkční kusy, neboť to poukazuje na nějaký problém, který nastal už při výrobě čipu, samotné karty, nebo v distribučním řetězci. A když někteří zákazníci ohlašovali, že jim odešla do křemíkového nebe už druhá GeForce RTX 2080 Ti, zatímco modelů RTX 2080 a RTX 2070 se nic takového netýkalo, bylo zřejmé, že to nebude jen tak. 
 
Nicméně něco takového můžeme z našeho pohledu těžko posoudit, když nemáme po ruce reálná čísla toho, jaké procento karet se vrací jako vadných. NVIDIA taková data neposkytla a dle velkých prodejců se nic moc neobvyklého zase nedělo. 
 
Mezitím se okruh podezřelých zúžil na karty GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition, které by měly být spíše ty kvalitnější, respektive používat lépe vyrobená GPU, na nichž NVIDIA mohla nasadit vyšší takty. Právě ty měly způsobovat časté pády aplikací a her, ukazovat obraz plný artefaktů, nebo se rovnou poroučet a už nikdy se neprobudit. A ostatně to by vysvětlovalo i to, proč hardwarové obchody nepozorovaly nic neobvyklého, protože ty mohou prodávat pouze karty AIB partnerů, zatímco NVIDIA si prodej karet FE zajišťuje sama. 
 
 
Nyní NVIDIA vydala stanovisko, dle nějž se skutečně něco dělo a konkrétně měly být do oběhu vyslány karty, které patřily do "limited test escapes". Nad tímto souslovím si trošku lámou hlavu i rodilí mluvčí, ale v podstatě lze říci, že NVIDII nejspíše unikly na trh nedostatečně otestované karty. NVIDIA nyní nabízí podporu všem zákazníkům, kterých se problém týká a slibuje nápravu. 
 


reklama