reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA říká prodejcům, aby se zaměřili na hráče, ne na těžaře

22.1.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA říká prodejcům, aby se zaměřili na hráče, ne na těžaře
NVIDIA potvrzuje to, co všichni dobře víme, a sice že aktuální nedostatek grafických karet a šroubování jejich cen i na vícenásobek oficiálních částek způsobují těžaři kryptoměn. Chce se proto zasadit o to, aby byli prodejci upřednostněni právě hráči.
NVIDIA má přirozeně zájem na tom, aby si GeForce mohli koupit především hráči, neboť těžaři používají pouze výkon karet pro vlastní obohacení, zatímco hráči si kupují hry, tvoří herní komunity a prostě rozvíjejí trh, který je pro samotnou NVIDII také důležitý. A pokud si hráči nebudou ochotni kupovat karty kvůli jejich nedostatku spojeném s vyšroubovanou cenou, NVIDII se to přirozeně moc nelíbí, i když na druhou stranu by mohla být navenek spokojena, že prodá každou výkonnější kartu. 
 
typická těžební sestava
 
A pokud to někdo s těžbou kryptoměn myslí vážněji, rozhodně mu nebude stačit jediná karta. Aby pořádně vydělával, je jich zapotřebí více, což je možné snadno zařídit, neboť takové zapojení nepotřebuje vysokorychlostní spojení s počítačem jako v případě herní sestavy. Pak postačí i prosté jednolinkové PCI Express a i na běžné PC s desktopovým procesorem lze navěsit řadu karet. Jeden těžař tak dokáže skoupit daleko více karet než jeden hráč, kterému v drtivé většině případů stačí jedna, a tak není divu, že na trhu s grafikami to dnes takto vypadá
 
Zájemci o grafiku pro hraní mají dnes spíše smůlu a je třeba říci, že my jsme na tom v ČR ještě lépe než na západě, neboť u nás cena zas tak moc nevzrostla (rozhodně ne dvojnásobně a více) a sem tam se nějaká karta objeví skladem, stačí hledat. Nicméně ideální stav to rozhodně není a pokud už svůj moderní Radeon či GeForce vlastníte a stále v záruční lhůtě, nezbývá než si vroucně přát, aby se s ní nic nestalo. 
 
 
Ve světle toho všeho je naprosto jasné, na koho je zaměřena nabídka balíčku šesti karet GeForce GTX 1080 FE v ceně 6700 USD, což je o plných 3700 více než oficiální cena. Takové množství karet a za takovou cenu jsou ochotni nabídnout leda těžaři, takže i tímto nám prodejci přispívají k dalšímu zhoršení situace na trhu z pohledu hráčů. 
 
 
Tato situace už postihla i hardwarové magazíny, které aktuálně nemají žádný důvod, proč by měly recenzovat nové modely karet, když ty stejně nejsou k dispozici, nebo jsou, ale za naprosto nepřiměřené ceny. 
 
NVIDIA už na tento stav reagovala alespoň v Německu, kde má přímo oslovovat prodejce, aby značně omezili počet karet, který jsou ochotni prodat jednomu zákazníkovi. Navrhovaný počet jsou dvě. Bude takové opatření ale stačit s ohledem na to, že takové omezení prodejů bude možné snadno obejít? Spíše je namístě trpělivost, čili čekat na to, až se těžba pomocí grafických karet přestane vyplácet. Čím dřív to přijde, tím ostatně lépe i pro AMD a NVIDII, protože lze očekávat, že bazary budou použitými kartami nebývale zahlceny. 
 


reklama