reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA: Turing RTX se v prvních osmi týdnech prodávaly mnohem lépe než Pascaly

21.3.2019, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA: Turing RTX se v prvních osmi týdnech prodávaly mnohem lépe než Pascaly
Společnost NVIDIA rozhodně nezažila z hlediska financí úžasný půlrok, ale nyní přišla s informacemi o tom, jak se prodávaly karty Turing série RTX v prvních osmi týdnech oproti Pascalům. Bylo to téměř o polovinu lepší. 
NVIDIA touto informací oslovila především své investory, kteří se tak dozvěděli, že se v prvních osmi týdnech prodalo o 45 % víc karet s Turing RTX než ve své době Pascalů. Firma se tak evidentně snaží vzbudit důvěru v úspěch nové generace grafik, kterou pošramotily především finanční výsledky za poslední kvartál
 
 
Generace Pascal je obecně spojována s úspěchem, a to tím největším, jakého NVIDIA kdy dosáhla, za což ale bezesporu může i druhá vlna kryptotěžby. Namísto toho Turing přišel v době už rozjeté kryptokocoviny, která by se samozřejmě projevila bez ohledu na kvalitu nové generace. Nicméně jsou tu i jiné a zcela objektivní problémy, které je třeba vzít v potaz, a sice především vyšší cena nových karet a pak podpora technologií RTX. 
 
NVIDIA tak nyní říká, že karty s GPU Turing se prodávaly daleko lépe než Pascaly, alespoň v prvních dvou měsících. Jenomže takové tvrzení, i když může opravdu platit, nemusí moc vypovídat o opravdovém zájmu zákazníků a úspěchu celé generace. První prodeje může podstatně ovlivnit dostupnost karet, jejich rozmanitost nebo možnost si je koupit v předprodeji. V případě Pascalů také mnozí lidé čekali na nereferenční modely a často neměli zájem o přednostně prodávané Founder's Edition, zatímco v případě Turingů už NVIDIA na svých kartách přinesla daleko lepší chladiče a oproti referenčním specifikacím pro AIB i vyšší takty. Stejně tak se nikde nedozvíme, zda se počítají prodeje za 8 týdnů od uvedení prvního 299 a více dolarového Pascalu či Turingu na trh, nebo o jaké konkrétní období vůbec jde. 
 
 
Vedle toho NVIDIA sděluje, že 90% lidí vybavených kartami GeForce vlastní model s výkonem pod úrovní GTX 1660 Ti, čímž v podstatě dává najevo, že by ráda z této karty udělala nový hit, jakým byla třeba GTX 1060. Z koláče se také dozvíme, že 2 % z těchto lidí využívá kartu generace Turing, plná polovina má Pascaly a zbytek starší karty a právě v těchto 48% vodách může NVIDIA lovit. 
 
Nakonec tu máme informaci, že 90 % lidí je ochotno akceptovat vyšší cenu karet, jak se postupně zvyšuje kupní síla hráčů. Čili pokud si dříve koupili GTX 1070, nebo prostě se poohlíželi po kartě této cenové skupiny, dnes jsou většinou ochotni si připlatit za kartu v ceně RTX 2070. 
 
 
Další slide prezentace se už týká mobilního hardwaru a herní notebooky v něm byly označeny za nejvíce rostoucí skupinu herních konzolí. Růst prodejů je ostatně úctyhodný, za což bezesporu může ten fakt, že mobilní karty už příliš nezaostávají za desktopovými, takže si i na notebooku dávno můžeme zahrát ve vysoké kvalitě. 
 
Zdroj: wccftech


reklama