reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NVIDIA ukázala AI realisticky rekonstruující fotografie

25.4.2018, Jan Vítek, aktualita
NVIDIA ukázala AI realisticky rekonstruující fotografie
NVIDIA je díky svému hardwaru i softwarovému ekosystému točícímu se kolem CUDA přední světovou firmou v oblasti umělé inteligence. Dokazuje to i nyní pomocí nové AI, která dokáže rekonstruovat fotografie, kterým chybí některá část. 
Jde tak o další umělou inteligenci, která dokáže pracovat s obrazovými daty a na základě své vytrénované hluboké neuronové sítě si umí řadu věcí domyslet. NVIDIA to ukázala už na videích, kde dokáže změnit roční období nebo počasí a v podstatě stejná AI umí také využít reálnou lidskou tvář a "nalepit" ji na obličej někoho jiného, což je více zneužíváno než využíváno pro tvorbu pohádek pro dospělé, kde zdánlivě hrají celebrity.
 
 
Nyní jde o umělou inteligenci schopnou domyslet si chybějící části fotografií, přičemž výsledek působí na první pohled naprosto reálně. Oproti nepoškozené fotografii tu pochopitelně budou rozdíly, neboť sebelepší AI si nebude moci domyslet detaily, které na fotografii prostě chybí. Leda by byla schopna najít ve své databázi další snímek stejného objektu, ale ani pak nebude schopna rekonstruovat třeba to, že v obrázku krajiny chybí třeba prolétávající pták, který byl předtím vymazán. 
 
Lze si představit, že taková AI bude velice nápomocná lidem pracujícím s grafikou. Představme si třeba případ, že nám na fotografii bude překážet sloup. Tak jej prostě vymažeme a necháme umělou inteligenci, aby dotvořila snímek, jako by v něm sloup nikdy nebyl. To ostatně ve Photoshopu funguje již nyní a jde o funkci Content-Aware Fill, ale umělá inteligence NVIDIE vypadá jako ještě mocnější nástroj. 
 
 
NVIDIA svůj proces nazývá Image Inpainting a podívat se na něj můžete v přiloženém videu. Proces je to ale jasný a rovněž si lze snadno domyslet, jak pracuje. Jde prostě o vytrénovanou neuronovou síť, která se učila na více než 55 tisících fotografických masek s různými chybějícími částmi. Zařazeny byly do 6 tematických kategorií a AI měla k dispozici chybějící části, z čehož se mohla poučit, respektive si ověřit, že to, co vytvořila, odpovídalo skutečnosti. Co se týče hardwaru, využity byly karty NVIDIA Tesla V100 a framework PyTorch pro hluboké učení akcelerovaný pomocí cuDNN. 
 
Autoři jsou pyšní především na to, že jejich AI neprodukuje snímky, jejichž rekonstruované části by byly rozmazané nebo s artefakty. Ve skutečnosti lze opravdu těžko poznat, které části snímku chyběly a byly dotvořeny.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama