reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nvidia ukončí podporu Kepleru i Windows 7, 8 i 8.1 v srpnu

14.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Nvidia ukončí podporu Kepleru i Windows 7, 8 i 8.1 v srpnu
Nedávno jsme se dozvěděli, že chce Nvidia ukončit podporu GPU řady Kepler. Nyní je to oficiální a stane se tak už docela brzy. Podobně tak ale bude ukončena i podpora operačních systémů Windows 7, 8 a dokonce i 8.1.
Nvidia chce brzy ukončit podporu zastaralých technologií. Ve svých nových ovladačích totiž vypustí podporu starého hardwaru i softwaru. Vyplynulo tak z webové stránky Nvidie, a že se tak asi brzy stane, jsme vás informovali koncem května. Pokud jde o software, Nvidia ukončí podporu operačních systémů Windows 7, 8 a dokonce i 8.1. Zatímco Microsoft už ukončil podporu Windows 7 a 8, verze 8.1 je nadále podporována, i když i její dny se chýlí ke konci. Nvidia tak v tomto případě trochu přidala na tempu a předběhla Microsoft.
 
GeForce GTX 670 Kepler
 
Poslední verzí Game Ready Driver pro výše zmíněné systémy bude verze R470 GA5, která vyjde 31. srpna 2021. Další verze R495 GA1, která je naplánována na 4. říjen 2021, tak bude první, která nebude mít podporu starších systémů, a další aktualizace přinášející vyšší výkon, funkce a opravu chyb budou v případě platformy Windows k dispozici už jen pro Windows 10. Pokud však jde o kritické bezpečnostní aktualizace, ty budou pro všechny tři starší systémy k dispozici až do září 2024.
 
Úplně stejná situace se týká i podpory staršího hardwaru. Nvidia vypustí i podporu GPU řady Kepler. Pro mobilní segment se tak stalo už před dvěma lety, nyní přichází na řadu i desktop. Poslední ovladače Game Ready Driver, které budou podporovat řadu Kepler, tak budou shodně R470 GA5 naplánované na 31. srpna 2021 (a jako první, které je mít nebudou, budou R495 GA1). Nvidia se chce totiž soustředit na nový hardware, který podporuje např. DirectX 12 Ulttimate, DLSS a podobné. Zmizí tak podpora pro GeForce GT/GTX řady 600 i 700, podporovány nebudou ani GTX Titan včetně verzí Z a Black.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama