Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Obraz namalovaný AI byl vydražen za 432.500 USD

31.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Obraz namalovaný AI byl vydražen za 432.500 USD
Umělá inteligence se montuje do všeho, nyní už i do umění. Na aukci v New Yorku byl dokonce vydražen její obraz za neuvěřitelných 432.500 USD, tedy téměř 10 milionů Kč. Šlo o portrét muže vytištěný na plátně.
Systémy umělé inteligence jdou natrénovat v podstatě na cokoli. Používají se v autonomních autech, policejní práci nebo třeba k vytváření falešných obličejů. Skupina Obvious z Paříže, do které patří Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel a Gauthier Vernier, vyvinula umělou inteligenci, která je schopna malovat obrazy. Do tzv. GAN (Generative Adversarial Network) naházeli 15 tisíc obrazů namalovaných od 14. století až po současnost, na nichž se systém naučil, jak se malovalo. To byla první část systému. Ta druhá pak brala dva obrazy a snažila se zjistit, zda byl či nebyl namalován systémem umělé inteligence.
 
Obraz namalovaný AI
 
obraz namalovaný umělou inteligencí, portrét Edmonda Belamyho (zdroj: christies.com)
 
Výsledkem tedy bylo, že naučený systém "namaloval" obraz a dělal to tak dlouho, až druhá část systému nebyla schopna rozeznat, zda jde o obraz od umělé inteligence nebo od člověka. Takto vznikl obraz fiktivního muže Edmonda Belamyho, který zamířil na aukci Christie's do New Yorku. Očekávala se částka okolo 7 až 10 tisíc USD, nicméně výsledek předčil všechna očekávání. Zájemce totiž za tento obraz namalovaný počítačem a algoritmy zaplatil 432.500 USD, v přepočtu tedy téměř 10 milionů Kč.
 
Obraz má ale několik zvláštností. Celý je posazen trochu více do levého horního rohu a tvář muže je poněkud nedokonalá, jaksi zvláštně rozmazaná bez výraznějších obličejových rysů, na něž jsou lidé docela citliví a obraz tak vypadá být nekompletním.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.