reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Odhalený Core i7-8700K ukazuje jádro s velikostí 150mm čtverečných

5.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Odhalený Core i7-8700K ukazuje jádro s velikostí 150mm čtverečných
Už dnes v 15:00 bude zvednuto embargo nad procesory Intel Coffee Lake, takže se nezapomeňte třeba u nás podívat, jak na tom jsou z hlediska výkonu, spotřeby i přetaktování. My se zatím můžeme podívat Core i7-8700K zbavený heatspreaderu.
Mezi procesory Kaby Lake a Coffee Lake nenastal žádný "die shrink", čili přechod na pokročilejší výrobní technologii z hlediska rozlišení, a tak bylo jasné, že šestijádrové Coffee Lake budou mít větší čipy než čtyřjádrové Kaby Lake. Na webu se přitom objevila už fotografie šestijádrového Coffee Lake zbaveného heatspreaderu, která to potvrzuje a pak také ukazuje, že i zde Intel použil teplovodivou pastu a ne pájku. 
 
 
Pokud by Intel použil pájku, pak by od ní očistěný čip vypadal zcela jinak, čili ne tak čistě, jak ukazují třeba procesory Threadripper, které pájku využívají. Právě proto se doporučuje i Coffee Lake zbavit heatspreaderu v případě, že je budete chtít lépe chladit při přetaktování vysoko nad 5 GHz. Tím pochopitelně ztratíte záruku a vystavujete se riziku, že si procesor svou neopatrností zničíte. Ovšem jak ukazuje fotografie, nejsou zde žádné SMD součástky, které byste mohli nechtěně odříznout, a tak bude v podstatě stačit jen žiletka pro proříznutí lepidla a trošku zručnosti. 
 
 
Dle fotografie Core i7-8700K a na základě toho, že čipy Kaby Lake mají plochu 126 mm2, lze určit, že Coffee Lake se šesti jádry zabírají plochu 151 mm2. A pokud mají mít víceméně stejné iGPU a uncore části, pak se dá i říci, že jedno jádro navíc znamená plochu asi 14,5 mm2 a připravovaný osmijádrový Coffee Lake by tak měl zabírat cca 180 mm2. Pro srovnání, osmijádrový Ryzen (čili jeden čip Summit Ridge) zabírá 195 mm2, ovšem do toho nepatří integrované GPU.
 
Zdroj: Videocardz
reklama