reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Odolné sklo Gorilla Glass Victus 2 si má lépe poradit s pádem na beton

30.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
Odolné sklo Gorilla Glass Victus 2 si má lépe poradit s pádem na beton
Corning je znám svým odolným sklem Gorilla Glass, který najdeme na mnoha telefonech a dalších mobilních zařízeních. Nejnovější generace Victus 2 si má lépe poradit se stále většími a těžšími telefony, má také zvládat pád na beton.
Společnost Corning už roky vyrábí vysoce odolná skla Gorilla Glass. Dlouhou dobu to byl kompromis mezi jeho odolností vůči prasknutí a vůči poškrábání. Když se zlepšilo jedno, zhoršilo se druhé a naopak. Když se ale před dvěma lety objevilo sklo Victus, výrobci se povedlo vytvořit takovou verzi skla, která měla velmi dobrou odolnost vůči oběma těmto problémům. Nyní přichází nová generace Gorilla Glass Victus 2, která toto posouvá ještě dál a reaguje na změny, kterými prochází smartphony posledních let.
 
 
Podle společnosti se totiž telefony za poslední 4 roky zvětšily o 10 % a jsou o 15 % těžší. To vše dělá sklo náchylnější k poškození při pádu. Co fungovalo u menších a lehčích telefonů, nemusí být dnes dostatečné. Corning tak novou verzi otestoval nejen v tradičním simulovaném pádu z výšky 2 metrů na asfalt, ale nově také v simulaci pádu z výšky 1 metru na beton, který je rovněž hodně častou "koncovou stanicí" mnoha telefonů. Úlohu betonu zde sehrává železná konstrukce na níž je nalepen smirkový papír s hrubostí 80. Zatímco konkurenční aluminosilikátová skla praskla při energii 0,5 J, Victus 2 v podobné testu přežil i mnohem větší výšku a energii 2,33 J.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama