reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Operátor Verizon kupuje Yahoo za 4,83 miliardy USD

25.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Operátor Verizon kupuje Yahoo za 4,83 miliardy USD
Yahoo se již delší dobu potýká v problémech, které vyvolávaly spekulace o jeho prodeji. Tradiční společnost už má svá nejlepší léta za sebou a nedokázala se dostatečně přizpůsobit moderní době. Nyní ji kupuje operátor Verizon.
Někdy je zajímavé, jak se různé zvěsti nakonec do puntíku splní. Operátor Verizon chtěl již několikrát odkoupit pohasínající Yahoo, ale vždy z toho sešlo. Posledně se ve velkém o tomto tématu mluvilo v únoru, kdy se také spekulovalo o rozdělení Yahoo na dvě společnosti. Jedna by obsahovala základní služby Yahoo včetně Flickru a Tumblru, druhá společnost by pak zahrnovala japonskou divizi, akcie serveru Alibaba (ty byly největším problémem), nějaké investice a patenty. A přesně tohle se nyní stalo.


Verizon logo


Yahoo bude rozděleno na dvě části a tu hlavní, která mimo jiné bude zahrnovat e-mail, veškeré zpravodajství, Flickr, Tumblr a mnoho dalšího, nyní odkoupí operátor Verizon. Připomeňme, že v únoru se předpokládala cena okolo 5 miliard dolarů, finální skutečná částka je dnes 4,83 miliardy dolarů. Verizon soplu s tím získá jednu miliardu aktivních uživatelů, mezi nimiž je 600 milionů takových, kteří ke službám Yahoo přistupují z mobilních zařízení.


Yahoo logo


Yahoo bude integrováno spolu s AOL, které bylo Verizonem odkoupeno v květnu 2015 za podobnou částku 4,4 miliardy dolarů. Marissa Mayer, která dosud vede Yahoo, tak bude nahrazena Marni Waldenovou, která povede společnost vzniklou integrací AOL a Yahoo. To samozřejmě za předpokladu, že transakci schválí akcionáři a regulační úřady. Stát by se tak mělo v prvním čtvrtletí 2017.

Původnímu Yahoo zůstane již zmíněná japonská divize, akcie v Alibaba Group Holdings, některé z menších investic a vybrané patenty, které se netýkají hlavní činnosti odprodaného Yahoo. Tato společnost si pak změní jméno. Yahoo bude pracovat nezávisle na Verizonu do doby, než bude transakce ukončena na již zmíněném začátku roku 2017.

Zdroj: verizon.com, petapixel.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama