reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Padající burzy s sebou berou i akcie technologických firem a Bitcoin

13.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Padající burzy s sebou berou i akcie technologických firem a Bitcoin
Už před několika dny jsme si mohli číst o tom, jak šířící se nákaza koronavirem způsobila prudký pokles burzovních indexů, přičemž do toho se přidal také náhlý propad cen ropy. Poté už byly na řadě i akcie technologických firem a kryptoměny. 
Burzy tak zažívají výrazný propad kvůli dnes již pandemii koronaviru a obav z toho, co ta přinese světové ekonomice. To se záhy začalo projevovat i ve světě financí technologických firem jako AMD, NVIDIA, Intel, Micron či jiných. 
 
 
Zrovna AMD bylo nedávno ještě na vrcholu, když dosáhlo historického maxima 58,90 dolarů za akcii. Poté ovšem opět prudce spadlo na cca 45 dolarů, ovšem my mluvíme především o poklesu v nedávných dnech o téměř 15 procent na 39 dolarů. A to nedávno proběhl 2020 Financial Analyst Day, který přinesl velice zajímavé novinky a příslib do budoucna, jako třeba X3D a Infinity Architecturevýpočetní architektury AMD CDNA a CDNA2Ryzen 4000 a EPYC Milan v letošním roceRDNA2 a slibující o polovinu vyšší výkon na watt oproti RDNA
 
Nicméně akcie jiných firem rovněž utrpěly. NVIDII jejich hodnota klesla o 12,2 procent na aktuálních 216 dolarů, Intel jde dolů o téměř 12 procent a Micron o 11,2 procenta. 
 
Ovšem co třeba takové TSMC, od kterého v poslední době přichází jen pozitivní zprávy? Jeho akcie rovněž spadly, a to z 308 na 275 dolarů, ovšem v posledním dni se šplhají opět vzhůru a nyní už jsou na 290 dolarech. Ostatně Tchaj-wanci dokázali na hrozbu koronaviru velice dobře zareagovat a ačkoliv se na ostrově objevil první pacient už někdy v polovině ledna, celkový počet nakažených dle oficiálních čísel nedosáhl ani 50. Pokud by to snad někoho zajímalo, pak zde je seznam všech 124 bezpečnostních opatření, která na Tchaj-wanu postupně vstoupila v platnost. 
 
Nakonec tu máme Bitcoin, který zažil velice prudký propad, když se ze dne na den jeho hodnota dostala ze 182 tisíc korun na 114 tisíc. Ovšem v případě kryptoměn jsou lidé už dávno zvyklí na prudké změny, přičemž nyní už cena Bitcoinu opět postupně šplhá nahoru. 


reklama