reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměti Everspin STT-MRAM už jsou podporovány DDR4 kontrolery od Cadence

6.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Paměti Everspin STT-MRAM už jsou podporovány DDR4 kontrolery od Cadence
O společnosti Everspin jsme se nedávno dozvěděli, že začala s výrobou nadějných pamětí STT-MRAM, čili magnetorezistivních RAM. Nyní se ukázalo, že takové paměti už podporují DDR4 kontrolery od Cadence. Co to znamená?
Nedávno jsme se tak dozvěděli, že nové STT-MRAM od Everspin nabídnou kapacitu 1 Gb na čip a vyráběny budou 28nm procesem firmy GlobalFoundries, i když dle starších informací to měl být proces 22FDX. Od této poloviny roku se plánovala výroba pamětí s 8bitovým i se 16bitovým rozhraním DDR4 a pracovat budou na frekvenci 667 MHz, což umožní dosáhnout efektivních 1333 MT/s. 
A právě takové by tak měly spolupracovat s DDR4 kontrolery, a to dle nejnovějších informací i s těmi od Cadence, jak tato společnost včera oznámila. Jedná se konkrétně o 1Gb čipy STT-MRAM (Spin-transfer Torque Magnetoresistive RAM) pro 8bitové a 16bitové kontrolery a díky podpoře ze strany Cadence by jejich využití už mělo být snadné. Ostatně dané paměti budou dodávány v klasických BGA pouzdrech a splňovat budou specifikace JEDEC. 
 
V praxi to znamená, že paměti STT-MRAM budou moci v SSD či zatím spíše v eSSD (enterprise SSD - podnikové modely) nahradit klasické paměti DRAM. Tyto paměti v SSD slouží jako cache, ovšem je jasné, že ztrátou napájení lze přijít o data, která by byla uložena pouze v ní a ne v buňkách NAND Flash. K tomu se obvykle využívají kondenzátory, které mají poskytnout tak akorát dost energie pro vyprázdnění cache a zápis dat do buněk, než se z RAM vytratí. V případě STT-MRAM to nebude nutné, protože jde o stálé paměti, které nepotřebují být napájeny, aby si udržely informace. 
 
Výrobci SSD si také malují, že využijí STT-MRAM pro celkové snížení latencí a zvýšení výkonu. Bude záležet na tom, co a jak se do nich bude zapisovat a co umožní kapacita. Nicméně 1 Gb je oproti kapacitám dnešních NAND Flash velice málo, ostatně třeba Samsung právě představil další 256Gb čipy, takže jako náhrada právě za NAND Flash nám STT-MRAM ještě zdaleka neposlouží, ovšem výsledné produkty by v takovém případě mohly být velice zajímavé. 
 
Nakonec ještě můžeme uvést, že Everspin pro své STT-MRAM získal už dříve podporu firem Phison a Sage. Asi tak nebude trvat dlouho a tyto paměti uvidíme v reálných produktech.
 
Zdroj: Anandtech 


reklama