reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Paměti GDDR6 jsou o 70 % dražší než GDDR5

2.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Paměti GDDR6 jsou o 70 % dražší než GDDR5
Novější a rychlejší paměti jsou na trhu dražší, to je samozřejmé, pokud je porovnáváme s používaným a dlouho zavedeným standardem. My se nyní můžeme podívat na to, jak je to s novými GDDR6. 
V případě PC známe nové paměti GDDR6 pouze díky firmě NVIDIA a jejích nových kartách GeForce RTX 2000, kde jsou nabízeny v provedení s propustností 14 Gb/s na pin. To stačí vynásobit šířkou paměťového rozhraní a následně vydělit osmi, protože výslednou propustnost chceme v bajtech a na 256bitovém rozhraní tak dostaneme 448 GB/s. AMD dnes standardně využívá GDDR5 s 8 Gb/s na pin, takže na stejném rozhraní nabídne jen 256 GB/s. Můžeme očekávat, že chystané Navi už využijí něco lepšího, ale taková je nyní situace. 
 
 
Dle údajů zveřejněných serverem 3dCenter.org jsou však 14 Gb/s paměti GDDR6 asi o 70 procent dražší právě než 8 Gb/s GDDR5, přičemž pro oba standardy platí, že jeho 13 Gb/s paměti v případě GDDR6 a 7 Gb/s GDDR5 jsou výrazně levnější, a to i v porovnání s pomalejšími paměťmi. 

Čísla pocházejí od prodejce elektroniky DigiKey a pokud daný rozdíl započítáme do ceny karty s 8 GB paměti, dostaneme se téměř na 40 dolarů a to už je ve výsledné ceně karty velice podstatné, i když lze předpokládat, že pro společnosti AMD a NVIDIA mohou platit odlišné ceny. 
 
Ale i to může být důvod, proč si má NVIDIA chystat levnější varianty RTX 2060 využívající paměti GDDR5. Respektive může si je chystat, protože jejich nástup ještě nebyl potvrzen a my i nich víme pouze díky registracím EEC (Eurasian Economic Commission), což automaticky neznamení, že přijdou opravdu na trh. Uvidíme také, jaké paměti využijí zatím stále ještě nepotvrzené GTX 1160. 
 
 
Zdroj: 3DCenter


reklama