reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pár si během svatby vyměnil digitální NFT místo klasických prstýnků

4.4.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Pár si během svatby vyměnil digitální NFT místo klasických prstýnků
NFT nemusí být jen příležitostí pro sběratele a investory. Americký pár využil digitální tokeny při svatebním obřadu, když si vyměnil NFT místo běžných snubních prstenů. Není náhoda, že s takovým nápadem přišli zrovna zaměstnanci kryptoburzy Coinbase.
V posledních měsících se do hledáčku řady investorů stal „non-fungible token“ neboli NFT. Jedná se o token, který zápisem do blockchainu potvrzuje vlastnictví jedinečné digitální položky. Nejčastěji se používá pro grafická díla jako fotografie nebo malby, ale jako NFT byl prodán třeba také první tweet. Nyní se ukazuje, že možnosti využití této technologie nekončí u sběratelství a investic. Rebecca Rose a Peter Kacherginsky začlenili tuto technologii do jedné z nejromantičtějších událostí jejich života – NFT se stalo součástí jejich svatebního obřadu. „Většina lidí uzavře sňatek na náboženském místě, na pláži nebo na horách. Peter a já NEJSME většina lidí. Vzali jsme se na blockchainu,“ napsala nevěsta na svém Twitteru.
 
 
Kromě tradičního židovského obřadu našli ještě osobnější způsob, jak uzavřít svůj manželský slib. Vzhledem k tomu, že oba pracují ve společnosti Coinbase, která provozuje jednu z největších kryptoměnových burz světa, byla volba celkem jasná. Během obřadu si vyměnili „virtuální prsteny“ v podobě digitálních tokenů. Peter vytvořil smart contract prostřednictvím kryptoměny Ethereum (ETH) a vytvořil digitální umělecké dílo v podobě NFT, které odeslal do jejich kryptoměnových peněženek. Během obřadu si potom na důkaz lásky tyto digitální tokeny vyměnili. Proto i neobvyklá svatební fotografie, kdy novomanželé během obřadu sledují displeje svých smartphonů.
 
Transakce zůstala zaznamenána na blockchainu, kde je viditelná „pro všechny jako důkaz vzájemného závazku“. Pro tuto příležitost byly vytvořeny digitální tokeny s názvem Tabaat (TBT), což v hebrejštině znamená „prsten“. Žádné další takové tokeny již vzniknout nemohou. Obsahují také animaci, kterou vytvořil umělec Carl Johan Hasselrot. Znázorňuje „dva samostatné objekty, které se stávají jedním, stejně jako v manželství,“ vysvětlila nevěsta na sociální síti. Tato animace byla přidána do NFT. Ačkoliv blockchain sám o sobě není ani trochu romantickou záležitostí, při správném použití se může stát i součástí svatebního obřadu. Samozřejmě za předpokladu, že se potkají dva nadšenci do technologií.
 
 
Zkratka NFT značí „non-fungible token“, v doslovném překladu „nezaměnitelný token“. Díky technologii blockchainu nehrozí duplikace a všechny jeho převody lze sledovat. Samozřejmě, že s NFT nic nezaplatíte, ale pro sběratele mohou mít tyto předměty velkou hodnotu. Otázkou je také to, jak se bude cena NFT vyvíjet do budoucna – poroste jejich cena, nebo naopak tyto digitální tokeny ztratí hodnotu?
 


reklama