reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Patch KB4549951 pro Windows 10 dělá neplechu, hrozí i modrá smrt

21.4.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Patch KB4549951 pro Windows 10 dělá neplechu, hrozí i modrá smrt
Poslední aktualizace pro Windows 10 přinesla na některé počítače vážné problémy. Kromě výpadků Bluetooth může dojít dokonce k úplnému selhání systému. Část uživatelů se také setkala s problémy již při instalaci patche.
Microsoftu se v posledních týdnech při aktualizacích Windows 10 příliš nedaří. Po patchy KB4535996, který mohl způsobit výpadky internetu, se koncem minulého týdne začaly na diskuzních fórech a stránkách podpory hromadit stížnosti uživatelů na další update. Patch s označením KB4549951 vyšel pro dvě poslední verze Windows 10 (1903 a 1909) a měl by přinášet především vylepšení bezpečnosti, ať už obecně v operačním systému nebo v souvislosti s produkty Office. Kromě toho se v seznamu změn píše o změnách v oblasti ukládání a správy souborů. Ne každý, kdo měl tu čest se setkat s novou aktualizací, si ovšem odnesl pozitivní dojmy.
 
V první řadě se části uživatelů nepodařilo patch KB4549951 vůbec nainstalovat. To je poměrně častý problém, který se objevuje při aktualizaci Windows 10, naposledy byl zaznamenán minulý měsíc u již zmiňovaného balíčku KB4535996. Není přitom jasné, kde vězí problém, neboť uživatelům se zobrazují chybové hlášky s různými kódy jako 0x8007000d, 0x800f081f nebo 0x80073701. Na internetu se objevují různé postupy, jak vyřešit potíže ve Windows Update, případně lze provést čistou instalaci operačního systému, která problémy obvykle spolehlivě vyřeší.
 
 
Po instalaci updatu ovšem problémy nemusí skončit. Na některých počítačích se objevují potíže s Wi-Fi, Bluetooth nebo jinými způsoby konektivity. Část uživatelů si třeba stěžuje, že po aktualizaci systém přestane ukazovat adaptér Bluetooth, patrně se tedy jedná problém týkající se kompatibility ovladačů. Jindy zase zlobí adaptér Wi-Fi, který nenajde žádné bezdrátové sítě v okolí, případně se po updatu výrazně sníží rychlost připojení. Ještě vážnější jsou potíže se stabilitou Windows po aktualizaci, nebo dokonce nechvalně známá obrazovka modré smrti. I v tomto případě platí, že systém hlásí různé chybové kódy, proto nelze určit, co přesně problém způsobuje. Někteří uživatelé si ovšem všimli, že k pádům systému může docházet především při vyšším zařízení procesoru.
 
I tentokrát platí, že na většině počítačů funguje aktualizace bez problémů. Pokud jste zatím patch KB4549951 nenainstalovali, můžete vyčkat na řešení od Microsoftu, ale v takovém případě ohrožujete svůj počítač nedostatečným zabezpečením. Pokud jste již přešli na tento patch a objevil se u vás některý z uvedených problémů, můžete se prostřednictvím Windows Update vrátit na předchozí verzi. Microsoft zatím na svých stránkách neuvádí žádné známé problémy pro patch KB4549951, ale doufejme, že vývojáři již o chybách ví a pracují na jejich odstranění.
 


reklama