reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PCWorld: Kaby Lake-G nemá opravdovou Vegu

10.4.2018, Jan Vítek, aktualita
PCWorld: Kaby Lake-G nemá opravdovou Vegu
Firmy Intel s AMD na přelomu tohoto a loňského roku překvapily vytvořením procesorů Kaby Lake-G, které kombinují Core s grafikou Radeon. Intel přitom mluví o Radeonech RX Vega M GH a GL, ale jsou to skutečně pravé Vegy?
Nové procesory Kaby Lake-G s dosud bezpečně nejvýkonnější integrovanou grafikou, jakou PC kdy poznala, se už uplatnily třeba v počítačích Intel Hades Canyon. Ve všech materiálech se uvádí, že jde o procesory Core 7. generace spojené s využitím rozhraní PCIe se samostatným grafickým čipem Vega (GCN 5.gen) vybaveným až 24 CU, což je v případě RX Vega M GH celkem 1536 Stream procesorů. Grafický čip je zase pomocí velice nadějného rozhraní EMIB propojen se 4 GB paměti HBM2 v jednom pouzdře. To vše už dobře víme. 
 
 
Nedávno se lidé z PCWorld blíže podívali na jeden z Kaby Lake-G a zjistili, že jejich GPU Vega má možná spíše blíže ke GPU Polaris. Některé nástroje Sys-Info totiž dané GPU identifikují právě jako Polaris a to samé si myslí aplikace AIDA64, ačkoliv ta už dokáže APU Ryzen 3 2220G odhalit správně jako vybavené GPU generace Vega. Stejně tak byly správně identifikovány čipy na kartách Radeon RX 580 (Polaris) a Radeon RX Vega 56. 

 
Vedle toho byly prozkoumány podporované technologie Microsoft DirectX a ukázalo se, že Kaby Lake-G postrádají podporu DirectX 12.1, kterou má právě Vega (Direct3D 12.0 - feature level 12_1). 
 
Pak si věc převzal server Tom's Hardware, který vyzkoušel, zda na Kaby Lake-G rozchodí technologii Rapid Packed Math z Next-Generation Compute Engine (NCU) v GPU Vega. Ukázalo se, že ta zde nefunguje. Rapid Packed Math slouží k rychlejšímu provádění výpočtů spojených se simulací fyzických interakcí objektů a využita už je ve hrách Far Cry 5 a Wolfenstein 2: The New Colossus. 
 
Ve výsledku by na Kaby Lake-G neměly být ani GPU Polaris, jako spíše osekané Vegy. Na to ukazuje už jen fakt, daná GPU využívají paměti HBM2 a ne GDDR5, což je z praktického hlediska jasný znak Vegy, i když GPU Polaris mají teoreticky také možnost využít HBM2.
 


reklama