reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips končí podporu Hue Bridge v1, k internetu už se nepřipojí

7.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Philips končí podporu Hue Bridge v1, k internetu už se nepřipojí
Používáte doma chytré žárovky Philips Hue v kombinaci s první generací systému Hue Bridge? Potom byste měli zpozornět, neboť podpora tohoto zařízení bude ukončena v dubnu. Uživatelé přijdou o možnost ovládání svého osvětlení přes internet.
Vybavení pro chytrou domácnost není jen dražší ve srovnání s běžnými produkty, ale také může mít nižší životnost. A tím nemyslíme možnost, že se něco porouchá, ale podporu ze strany výrobce. V takovém případě totiž může zařízení přijít o významné funkce nebo nejmodernější zabezpečení, v horším případě dokonce zcela přestat fungovat. Uživatelé první generace přemostění Philips Hue Bridge se naštěstí týká první možnost. Co to bude znamenat konkrétně?
 
 

Ovládání už jen přes mobilní aplikaci

 
Philips Hue Bridge je hub, který propojuje všechna osvětlení Hue v domácnosti přes bezdrátový systém Zigbee. Vloni sice společnost Signify (dříve Philips Lighting) představila novou generaci žárovek Hue, které podporují Bluetooth a nevyžadují proto Hue Bridge, ale přesto může toto přemostění přidat další funkce a možnosti. Hue Bridge v1, tj. první generace zařízení, byla uvedena na trh v roce 2012 společně s prvními chytrými žárovkami této značky. Nyní už je na trhu druhá generace, kterou poznáte podle hranatějšího designu. Pokud tedy vlastníte Hue Bridge kulatého tvaru, měli byste zpozornět, neboť se jedná o původní model, jehož podpora bude ukončena 30. dubna 2020.
 
Vlevo první generace Philips Hue Bridge (kulatý tvar), vpravo druhá generace (hranatější tvar)
 
Naštěstí to neznamená, že systém přestane ze dne na den fungovat a vy budete muset koupit nový Hue Bridge. Již skoro rok nedostává zařízení žádné softwarové aktualizace s novými funkcemi, výjimkou jsou „aktualizace zabezpečení, kvality a interoperability“. Po 30. dubnu již nebudou vycházet vůbec žádné updaty a zároveň výrobce ukončí kompatibilitu s online službami. To znamená, že jedinou možností ovládání osvětlení zůstane mobilní aplikace Philips Hue Bridge v1. A uživatelé přijdou o některé výhody ovládání přes internet, jako je vypnutí či zapnutí žárovek odkudkoliv.
 
 

Jak dlouhá je podpora systému Philips Hue?

 
„Ačkoli po tomto datu může Hue Bridge v1 i nadále fungovat se staršími verzemi našich aplikací nebo softwaru jiných výrobců, doporučujeme přejít na novou verzi Hue Bridge,“ uvedla společnost ve svém oficiálním vyjádření. Signify ujišťuje zákazníky, že podpora novějších verzí Hue Bridge pokračuje i nadále. Připomeňme, že kompatibilita Hue Bridge s cloudem a mobilní aplikací je garantována po dobu minimálně tří let od uvedení na trh, stejně dlouhá je také podpora v ohledu zabezpečení a kompatibility. V případě žárovek a dalších produktů Hue potom výrobce slibuje alespoň pětiletou podporu.
 
Používáte nějaké produkty chytré domácnosti? A je pro vás při výběru důležitá délka podpory?
 


reklama