reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Planety s atmosférou hvězd? Některé ji prý mají, téměř

13.8.2018, Jan Vítek, aktualita
Planety s atmosférou hvězd? Některé ji prý mají, téměř
Některé vskutku horké planety, mezi něž patří jmenovitě ultrahorké Jupitery, trápily astronomy kvůli svému chemickému složení. Nyní byla asi nalezena odpověď na to, proč tomu tak asi bylo a odpovědí je právě teplota.
Už řadu let víme, že planety nejsou ve vesmíru vzácné a že jsou naopak jeho běžným doplňkem, který je navíc velice rozmanitý. Mezi ně patří i ultrahorké Jupitery, které jsou tak ještě výrazně teplejší než "běžné" horké Jupitery. A právě ty ultrahorké představovaly záhadu, protože jejich spektrum neobsahovalo informace o očekávaném chemickém složení. Nové vysvětlení pro to je, že jejich atmosféra připomíná spíše hvězdu než planetu.  
 
 
Ultrahorké Jupitery se aktuálními metodami hledají velice snadno, protože jsou velké a obíhají blízko kolem své hvězdy. Pokud tedy ty sleduje Kepler nebo nově TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), čili pomocí tranzitivní metody, tyto planety svou hvězdu z našeho pohledu zastíní velice často, protože ji obíhají na velice blízké dráze a díky své velikosti zase posílají výrazný signál zakódovaný v poklesu jejího jasu. Díky tomu známe hodně horkých Jupiterů a některé z nich jsou tak blízko u své hvězdy, že patří mezi ultrahorké. 
 
pravděpodobný vzhled planety WASP-121b
 
Pro ně platí i to, že můžeme dobře sledovat jejich chemické složení díky světlu mateřské hvězdy, které se od nich odráží a dle něj na planetách jako WASP-121b nenajdeme v atmosféře vodní páru jako na chladnějších světech. Dle nové studie mezinárodního týmu astrofyziků je to prostě proto, že se v nich molekuly vody rozpadají na vodík a kyslík, což se dá přirovnat k procesům probíhajícím ve hvězdách. 
 
K tomu ostatně přispívá fakt, že ultrahorké Jupitery mají se svou hvězdou vázanou rotaci, takže jí vystavují stále jednu a tu samou polovinu, která je neustále zahřívána a právě od ní se odráží světlo, které k nám přichází. 
 
 
Právě díky tomu se občas objevil slabý signál informující o přítomnosti vody, který tak pravděpodobně pochází z rozhraní dne a noci na planetě, kde není takové horko. To by pak vylučovalo starší názory, že ultrahorké Jupitery mají exotické složení a že je třeba více než kyslík tvoří uhlík. 
 
Ultrahorké Jupitery tak mají leccos společného s hnědými trpaslíky, které kvůli nedostatku hmoty nedokázaly narůst na potřebnou velikost a zažehnout jadernou fúzi. Právě jejich model posloužil k simulaci horkých planet a dle simulací fyziky jsou předpoklady správné. Počítá se s teplotami mezi 2000 a 3000 °C, což představuje dost energie na to, aby se na trvale osvícené straně takové planety rozpadaly molekuly vody. 
 
A opět zde přichází ke slovu plánovaný JWST (James Webb Space Telescope), jejž se vědci už určitě nemohou dočkat. Právě ten by se totiž mohl podívat na tmavou stranu planet v infračerveném spektru a zjistit, co se děje v této části. Ten ale bohužel poletí do vesmíru nejdříve v roce 2021. 
 


reklama