reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TESS poskytl první data a zachytil i kometu, odraz Marsu a asteroidy

9.8.2018, Jan Vítek, aktualita
TESS poskytl první data a zachytil i kometu, odraz Marsu a asteroidy
Přesně jak bylo slíbeno, vesmírné zařízení TESS po několik měsíců trvajícím zprovoznění poslalo první data a my se díky tomu můžeme podívat na videozáznam ukazující prolétávající kometu. A krom toho tu máme také 44 nově potvrzených exoplanet. 
Na konci července bylo slíbeno, že TESS vrátí první data velice brzy a my se na ně nyní už můžeme podívat, respektive na záznam, který ukazuje prolétávající kometu C/2018 N1, jež byla objevena pouze o měsíc dříve. To však není primárním cílem zařízení, které nese označení Transiting Exoplanet Survey Satellite. Tím je hledání exoplanet a půjde o náhradu za dosluhující teleskop Kepler. 
 
kometa C/2018 N1 se v této době nachází ve vzdálenosti necelých 50 milionů kilometrů od Země
 
TESS sleduje okolní vesmír z vysoké orbity nad Zemí a vyzbrojen je polem fotoaparátů se širokým úhlem záběru, díky čemuž bude moci sledovat téměř celý okolní vesmír do vzdálenosti 300 světelných let. Stejně jako teleskopu Kepler mu postačí dívat se po náhlých poklesech v jasu hvězd, který značí přecházející planetu, ale k tomu jsme se zatím nedostali. 
 
NASA potřebovala vyzkoušet, zda se TESS zvládne koukat ve stejném směru po dlouhou dobu a přesně to v uplynulých měsících bylo testováno. Právě v jedné takové zkoušce byla zachycena nově objevená kometa C/2018 N1. Ta je aktuálně dost blízko ke Slunci na to, aby byl vidět její ocas a v následujícím videu jej můžeme dobře vidět, a to včetně toho, jak mění svůj směr dle toho, z jakého směru na ní dopadá světlo Slunce. 
 
 
Dále můžete ve videu také vidět, jak některé jasné hvězdy pravidelně mění svou barvu z bílé na černou a zpět. To je zcela v pořádku a jde o způsob, jakým teleskop zpracovává obraz v případě pulzujících proměnných hvězd, které samy o sobě mění svůj jas, což mohou být například  Cefeidy. 
 
Tím to ale nekončí. Video ukazuje rovněž jakousi světelnou vlnu pohybující se zleva doprava a jde o odraz slunečního světla od Marsu, který byl dle NASA akorát těsně mimo záběr. A nakonec se také můžeme podívat na to, jak je záběr doslova plný asteroidů, jež jsou zvýrazněny na konci videa jako pohybující se malé body.
 
Další zpráva, která nemá ještě nic společného s TESS, ale s 10. kampaní mise Kepler K2, mluví o 44 exoplanetách. Většinou jde jako obvykle o planety zblízka obíhající svou v hvězdu a jsou také spíše větší. Dost z nich je ale přesto menších o velikosti srovnatelné se Zemí. Všechny ale také už byly potvrzeny pozorováním z dalších zařízení, jako je vesmírný teleskop Gaia nebo americké pozemní teleskopy.  
 
velikosti, teploty a orbity nově objevených exoplanet
 
Čtyři z těchto planet mají oběžnou dobu méně než 24 našich hodin, a tak se ukazuje, že takovéto světy s velice krátkou orbitou nejsou tak vzácné, jak se myslelo. Celkem 16 z nich pak má velikost srovnatelnou se Zemí a jedna je dokonce ještě menší, a to asi jako Venuše. 
 


reklama