reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podíl procesorů AMD v Asii prudce vzrostl, skok ukazuje i Passmark

16.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Podíl procesorů AMD v Asii prudce vzrostl, skok ukazuje i Passmark
Na důležitých asijských trzích jsou procesory firmy AMD aktuálně velice oblíbené a leckde i překonaly Intel. Podívat se můžeme také na to, jak po nesmělých krůčcích AMD najednou zaregistrovalo růst i dle údajů Passmarku. 
Procesory AMD Ryzen jsou už dlouho velice oblíbené třeba v německých obchodech, čili koncoví zákazníci kupující si procesory či sestavy sami pro sebe už řadu kvartálů preferují AMD. Nyní se ale můžeme podívat na data s velkých asijských trzích, která vypovídají o tom samém, co údaje z německých obchodů. Máme tu jako první graf od Danawa Research, který tak pochází od firmy patřící pod jednoho z největších prodejců hardwaru v Jižní Koreji. 
 
 
Tato data ukazují, jak prodeje procesorů firmy AMD překonaly Intel krátce poté, co přišly na trh modely Ryzen 3000. Tento graf však zachycuje jen několik dní ze začátku července a je vidět, že v jednotlivých dnech se mohou prodeje velice lišit. Po uvedení nových AMD na trh se z nich nejvíce prodával model Ryzen 7 3700X s více než 10 % podílem ze všech CPU, následoval Ryzen 5 3600 a pak Ryzen 5 2600. 
 
 
Další graf pochází od BCN Ranking, který sbírá data od velkých prodejců v Japonsku. Zde už jde o dlouhodobé srovnání od října po červen a je jasně vidět, jak se AMD postupně přibližovalo k vytouženým 50 procentům a tento mezník překonalo na konci června. Sice jen těsně, ale dosavadní trend je jasný a nové Ryzen 3000 jej mohou pouze posílit, protože jde jednak o dobré procesory a potom přichází v době, kdy na ně Intel nemá odpověď a s největší pravděpodobností ještě alespoň půl roku ji mít nebude. Tím máme na mysli pochopitelně generaci Comet Lake.
 
 
Nakonec tu máme oblíbený PassMark, který odráží to, na jakých sestavách je tento benchmark využíván a dle toho dává dohromady graf zachycující vývoj už od roku 2004. AMD má za sebou skok, jaký ještě nikdy za sledované roky nepředvedlo, pokud tedy nebereme v potaz směr dolů. Dle PassMarku se tak dostalo za krátkou dobu z 23,1 % na 29,3 %, což samozřejmě plně nereflektuje vývoj na trhu, ale o lecčem to vypovídá. I zde je trend od roku 2016 jasný, AMD roste. 
 
Zdroj: wccftech


reklama