reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podpora klávesnic a myší na Xbox One přijde brzy

26.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Podpora klávesnic a myší na Xbox One přijde brzy
Už velice dlouho se mluví o podpoře klávesnic a myší na konzolích Xbox One, ale u mluvení zatím zůstalo. Ale asi ne na dlouho, protože přichází událost X018, kde bude evidentně představena tato podpora s přispěním firmy Razer.
Microsoft ohlásil na 10. a 11. listopad událost X018, která se celá bude týkat světa konzolí Xbox One. Nás nyní bude zajímat především následující obrázek, který nese jasnou zprávu. Xbox One bude s přispěním firmy Razer, známého výrobce počítačových periferií, brzy podporovat přinejmenším klávesnice. Ovšem co je dnes při hraní klávesnice bez myši, že? Čili lze očekávat podporu obou těchto periferií. 
 
 
Událost ohlásil sám Phil Spencer, který nedávno mluvil o tom, jak jeho divize Xboxu, někdejší ošklivé káčátko, nabyla na významu. To ostatně dokazuje i vzkříšení událostí X0, které probíhaly v minulém desetiletí a poslední byla X06, na které byly představeny Halo Wars nebo Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts. 
 
Na listopadový víkend je připravena řada novinek a hlavní částí této události bude Inside Xbox, kterou si stejně jako jiné budeme moci pustit přímo díky streamu na Mixeru. Dozvíme se také více o podpoře klávesnic a myší, přičemž už nyní se ví, že první hra s touto podporou bude Warframe. Ta byla sice představena už v roce 2013, ale neustále je aktualizována s poslední epizodou představenou teprve v letošním červnu. 
 
Phil Spencer už potvrdil, že implementace podpory klasických PC periferií bude čistě na herních vývojářích, ostatně zcela logicky. Z hlediska výchozího nastavení se tak nic nemění a jako hlavní ovladač bude stále gamepad. 
 
Jak je to ale s úlohou společnosti Razer? Tato firma má své příznivce, ale i řadu zákazníků s negativními zkušenostmi a ostatně i kdyby tvořila bezchybný hardware, je jen dobře, že jde pouze o partnera, který Microsoft v jeho snaze podpoří, aniž by platilo, že Xbox One budou podporovat pouze jeho periferie. Fungovat tak budou v podstatě jakékoliv drátové i bezdrátové klávesnice a myši s tou podmínkou, že se budou připojovat s pomocí rozhraní USB. Otázka je, zda to platí i pro periferie s rozhraním Bluetooth, které se budou připojovat přes adaptér na rozhraní USB, ale logicky by to platit mělo, když sám Microsoft takové adaptéry nabízí. 
 
Nyní tak bude záležet na vývojářích, zda se odhodlají k podpoře klávesnic a myší. Očividně tu budou problémy se zajištěním férových šancí pro multiplayerové tituly, kde lidé s gamepadem mohou být ve značné nevýhodě proti hráčům s klávesnicí a myší. To je pak otázka vyváženosti a matchmakingu. To samé ostatně může platit také pro tituly pro jednoho hráče, neboť i tam se musí kampaně z hlediska obtížnosti vyvažovat, ovšem pak mohou vývojáři případně vzít to, co mají připraveno pro PC verzi hry, pokud ji ovšem v daném ohledu od verze pro konzole vůbec nějak rozlišují. 
 
Zdroj: Xbox.com


reklama