reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podrobnosti o Alder Lake: přetaktování, paměti a napájení

13.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Podrobnosti o Alder Lake: přetaktování, paměti a napájení
Již 4. listopadu by měly být představeny procesory Intel Alder Lake, jimž už ale moc tajemství nezbylo a dnes si můžeme poodhalit další díky jistému čínskému přispěvateli z Bilibili. Jde tak pochopitelně o neověřené informace. 
Leaker momomo_us odkázal na zajímavé informace na Bilibili, které se týkají chystaných procesorů Intel Alder Lake a zvláště pak těch, které nepatří do první útočné vlny modelů Core i9, Core i7 a Core i5 s označením K a KF a s doprovodem desek vybavených čipovou sadou Intel Z690. Vypadá to, že ostatní modely s nižším TDP by skutečně neměly přijít v první vlně, ale na druhou stranu nedorazí až na jaře, ale spíše už během ledna společně s čipovými sadami jako B660, H610 a dalšími. 
 
 
Dále se dozvídáme, že by Alder Lake měly nabídnout víceméně slušný prostor pro přetaktování a konkrétně že bude zcela reálné dosáhnout taktů 5,2 či 5,3 GHz na všech hlavních jádrech v zátěži, ovšem za předpokladu, že vypneme slabší jádra Gracemont. Je ale otázka, co ta mají společného s takty a stabilitou výkonnějších jader snad krom toho, že jim budou užírat z celkového objemu dostupné energie. Ostatně deaktivací jader Gracemont si prý nemáme dopomoci k celkově nižší spotřebě, čili energie se pak jen využije pro účely výkonnějších Golden Cove. Lepšímu chlazení pak také má nahrávat celkově větší plocha heatspreaderu oproti dnešním procesorům. 
 
Pokud jde o výběr toho nejlepšího Alder Lake-S z hlediska výkonu a ceny, zmíněn byl právě Core i5-12400, čili dle očekávání nejlevnější nový Core i5, který bude mít jen šest jader Golden Cove a žádné Gracemont a takt 4 GHz v případě turba všech jader. Škoda jen, že nebude odemknutý, neboť pak by to mohl být i novodobý taktovací král, ale s tím nelze počítat, neboť Intel by si tak škodil sám sobě. Na druhou stranu by to byl ale i útok na AMD a konkurenční Ryzen 5 5600X.
Dávno také víme, že Alder Lake jsou chystány pro Windows 11, kde má správně fungovat hardwarový scheduler těchto procesorů. Pro Windows 11 by měly být také optimalizovány hry, které v takovém případě rovnou nechají uspat slabší jádra Gracemont, takže energie bude využita pouze pro výkonné Golden Cove, které také budou mít k dispozici celou L3 cache. 
 
Co se týče Intelem prosazovaného napájení ATX12VO, kde se využívají zdroje dodávající pouze 12V napětí, příslušné desky se sice již objeví, ale odhadem 9 z 10 bude stále využívat starý standard. 
 
Nakonec tu máme téma pamětí. Alder Lake nativně podporuje DDR4-3200 i DDR5-4800, přičemž desky se sloty DIMM pro oba tyto typy se možná ani neobjeví. DDR4 pak budou moci až do DDR4-3600 pracovat na Gear 1, respektive to se týká paměťového kontroleru procesoru, který v takovém případě bude taktován na 1800 MHz. S vyšším napětím pak prý může zvládnout až DDR4-3866, ale pro DDR5 už bude nevyhnutelný Gear 2, kde kontroler využije poloviční fyzickou frekvenci samotných pamětí. Pro budoucí paměti DDR5-10000 či rychlejší je pak připraven Gear 4 s nastavením jen čtvrtinové frekvence kontroleru. 
 
A co ceny? Leaker z Bilibili uvádí, že dle jeho názoru budou Alder Lake výrazně dražší než Rocket Lake, ale to je samozřejmě jedna z posledních věcí, o které se Intel rozhodne.  


reklama