reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pracuje Microsoft na možnosti obnovovat Windows 10 z cloudu?

31.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Pracuje Microsoft na možnosti obnovovat Windows 10 z cloudu?
Představme si, že bychom měli možnost si u Microsoftu svůj operační systém zálohovat takovým způsobem, že třeba po havárii disku by se z cloudu obnovil. Co však může Cloud Download nakonec nabídnout?
Obnovení zařízení z cloudu není už nic neobvyklého pro uživatele mobilních telefonů, ovšem tam je taková věc velice usnadněna možností snadno doinstalovat aplikace z příslušného obchodu a také tím, že mobilní zařízení zpravidla nemají vysokou kapacitu úložišť. Zato PC s Windows mohou být vybavena všemožným softwarem z různých zdrojů, uživatelská data mohou být rozestrkána všude možně a zkrátka to v jejich případě není taková legrace jako na mnohem více uzavřených mobilních platformách. 
 
 
Nyní nám jde opět o ono již zmíněné sestavení, které ukázalo alternativní Start menu. Jak se ukázalo, obsahuje i něco potenciálně mnohem zajímavějšího, a sice známky toho, že Microsoft pracuje na cloudovém obnovení Windows 10. Otázka je, co bude zahrnovat a zda bude o co stát.
 
Víceméně byla už ověřena funkce pro rychlé a bezproblémové stáhnutí aktuální verze systému a pak je tu volba "reset locally", která prostě znamená přeinstalování Windows. Takže taková věc by mohla pomoci třeba těm, kteří by jinak z nějakého důvodu prostě museli využít třeba instalační médium, jež mají k dispozici. Takové ale může obsahovat velice starou verzi, kterou bychom stejně hned nahrazovali novou, takže v tomto případě může nová funkce skutečně posloužit. 
 
Jenomže z popisu vyplývá, že i tak budeme potřebovat alespoň trošku fungující systém a není zrovna jasné, jak se tato věc ve skutečnosti liší od Microsoftem již nabízené utility pro stáhnutí a instalaci nové verze Windows 10. Microsoft se prý ale snaží do své nové funkce zapojit i výrobce hardwaru, a to kvůli tomu, aby uživatelé po stáhnutí nejnovější verze systému pokud možno neskončili s nefunkční tiskárnou či jiným zařízením a vše ihned fungovalo. To ale nevypadá jako snadný úkol a rozhodně ne jako něco, co bude stoprocentní. 
 
 
Čili z dostupných informací to skutečně vypadá jen jako utilita Media Creation Tool integrovaná přímo do systému a k funkci kompletního obnovení systému z cloudu má něco takového velice daleko. Ostatně dalo by se předpokládat, že pokud by Microsoft kompletní zálohy prováděné třeba i v reálném čase opravdu nabídl, jednak by si za něco takového nechal zaplatit a potom by se jistě opět vyvolaly obavy o bezpečnost, ostatně Microsoft by pak získal v podstatě veškerá naše data, i když bez jejich šifrování by to jistě realizováno nebylo a v případě placené funkce by ani nikdo nemohl namítat, že mu Microsoft zase něco nutí. 
 
Žádného komentáře ze strany výrobce jsme se nedočkali a těžko nějaký přijde, když jde o funkci ze sestavení, které se ani nemělo objevit na veřejnosti. Jisté je, že daná funkce nebyla ve finální podobě, ať ta už je jakákoliv a pokud půjde jen o trošku snadnější možnost pro stáhnutí nové verze systému, pak stejně ani nebude o co stát. 



reklama