reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Příští GPU AMD by mohly mít 40 CU v případě Navi 12

12.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Příští GPU AMD by mohly mít 40 CU v případě Navi 12
Musíme se připravit na zvýšený přísun spekulací o chystaných produktech firmy AMD, což jsou i 7nm GPU Navi. Oficiálně o nich zatím nevíme nic, ale WCCFTech už mluví o tom, kolik jader lze očekávat od GPU Navi 12. 
Znovu opakuji, že jde o WCCFTech, takže můžeme informace tohoto serveru a jeho zdrojů brát s rezervou. To ostatně ukázaly i všemožně šířené informace o GeForce RTX 2000, mezi nimiž se však jako obvykle skrývala i pravda. Nicméně odlišných informací bylo tolik, že tuto pravdu bylo nemožné předem odhalit a v případě AMD Navi by to mohlo být podobné. Záleží jen na tom, jak důsledné bude AMD ve svém informačním embargu a co samo prozradí. Obecně lze ale čekat, že bude přece jen sdílnější než NVIDIA. 
 
 
V případě Navi je možné, že takové informace mohou uniknout, však AMD už má mít od října ve svých laboratořích vzorky těchto GPU. Takže co je nového? WCCFTech mluví konkrétně o Navi 12 a tom, že bude mít 40 CU, čili 2560 Stream procesorů. Karta s Navi 12 má být vypuštěna na trh jako nástupce modelů s Polaris 30 v rámci série Radeon 600. 
 
Zde je třeba se pozastavit nad dvěma věcmi. Zaprvé je to označení Navi 12, které ukazuje ne na silné GPU své generace, ale naopak na low-end. Jak dobře víme, posloupnost je v případě Polaris číselné označení 10, 11 a 12 od nejsilnějšího k nejslabšímu GPU. Pokud tato informace není zcela mimo, pak by to mělo znamenat, že AMD buď své označování změnilo o čemž už se ostatně šuškalo, ale pak bychom očekávali jiný styl, díky němuž bychom se vyhnuli pozdějším zmatkům. Anebo by Navi 12 opravdu mohl představovat nejslabší s případné (a čistě teoretické) trojice Navi 10 (či 20), 11 a 12 s tím, že Navi 11 by byl třeba herní hi-end a 10 pak GPU pouze pro AI/servery. Navi však nemá dle starších informací soupeřit s nejlepšími kartami firmy NVIDIA, takže osobně jsem spíš toho názoru, že Navi 12 a 2560 Stream procesorů nejde dohromady. 
 
Druhá věc je ta, že Navi 12 (či prostě Navi se 40 CU) byl označen za přímého nástupce Polaris 30. V takovém případě by bylo rozumné uvažovat o tom, že daný čip přijde na trh nejdříve za rok a ne do konce první poloviny 2019, jak zní i ty pesimističtější názory. Polaris 30 už sice bude opravdu vařit z vody, respektive mačkat ze své generace poslední kapky šťávy, ovšem to neznamená, že by toto GPU mělo být nahrazeno nedlouho poté, co se usídlí na trhu, musí si na sebe také vydělat. 
 
Pak je tu ale ještě jedna informace, která může dosavadní úvahy zcela odpálkovat. Navi má být dle WCCFTech už zcela nová mikroarchitektura, čili v takovém případě by šlo o první post-GCN GPU. A v takovém případě vůbec nemůžeme tvrdit, že 40 CU = 2560 Stream procesorů, nebo jakých vůbec procesorů. Mluví se však také o tom, že Navi bude naopak poslední verze GCN a v takovém případě by to platilo. Tak či tak, stále se očekává, že grafické karty AMD chystané pro první polovinu příštího roku nabídnou výkon srovnatelný s Vegou či GTX 1080, a to za podstatně nižší cenu. Uvidíme, co nám k tomu řekne samotné AMD na CES 2019, ale do té doby se jistě objeví ještě řada spekulací.
 


reklama