reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problémy s latencemi Ryzenů pod Windows 11 nezmizely, stačí vyměnit CPU

2.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Problémy s latencemi Ryzenů pod Windows 11 nezmizely, stačí vyměnit CPU
Server Hardware Unboxed přišel na problém systému Windows 11, který by mohl výrazně ovlivnit chystané procesorové recenze. Týká se opět procesorů Ryzen a latencí pamětí cache, ale i hlavní RAM. 
Hardware Unboxed tak v sérii tweetů hlásí, že daný problém se týká případu, kdy nainstalujeme Windows 11 na PC například s procesorem Ryzen 9 5950X a ten pak vyměníme za Ryzen 7 5800X nebo prostě jiný procesor od AMD. V ten okamžik se znovu objeví problém s vysokými latencemi paměti L3 cache a dle pozdějších příspěvků jde také o hlavní operační paměť. Ve výsledku pak má být v takovém případě herní výkon dokonce o 10 až 20 procent nižší. 
 
 
Běžný uživatel samozřejmě ve svém PC neprohazuje procesory jako ponožky, ale zde jde především o to, jak tato skutečnost může ovlivnit recenze, které budou moci být zveřejněny už tento čtvrtek. Právě při testování procesorů se asi nikdo nebude obtěžovat s reinstalací systému pro otestování každého jednotlivého kusu, protože k tomu obvykle ani není žádný důvod. 
 
AMD s Microsoftem přitom nedávno připravilo záplaty, které měly řešit právě i vysoké latence pamětí procesorů Ryzen pod Windows 11, ale ty zřejmě nefungují stoprocentně a je třeba se ptát, proč se problém objeví znovu právě po výměně procesoru. 
 
Není ale třeba za tím hledat hned konspiraci Intelu s Microsoftem, neboť dle toho samého zdroje to vypadá možná spíše na problém radeonových ovladačů. Pokud je totiž autor odinstaloval, latence se vrátily na původní hodnoty. Zkušeného uživatele PC však nepřekvapí ten fakt, že pak je sice možné dané ovladače zase nainstalovat, ale už se nesmí provést reset systému, jinak se latence zase zvýší. Takto byly přitom vyzkoušeny ovladače Adrenalin 21.10.4 a stejný problém se týká i starších ovladačů verze 21.10.2. 
 
Co nám z toho vyplývá? Pro recenzenty jde o noční můru a ostatní by si měli uvědomit, že výsledky testů procesorů Alder Lake-S budou asi velice nejednoznačné a nekonzistentní. Tentokrát skutečně nebude stačit si prohlédnout jen grafy s výsledky, ale bude třeba se důkladně seznámit s nastavením testu a s tím, zda jeho autor o možných problémech věděl a dokázal jim předejít. Je tu také otázka, zda se tato věc bude týkat i systémů s GeForce, když je evidentně nějakým způsobem spojena s grafickými ovladači Radeonů.  
 
Nakonec tu máme jednu perličku, a sice srovnání grafů s herním výkonem, které Intel předložil při nástupu Rocket Lake-S a Alder Lake-S. 
 
 
 
Můžeme si všimnout, jak se výkon Rocket Lake-S v novém grafu najednou pohybuje pod procesory Ryzen 5000 (zde 5900X a 5950X), čili Intel tu v podstatě zpětně uznal, že konkurence je výkonnější, ačkoliv se nás ještě letos snažil přesvědčit o opaku. A právě to je důvod, proč je třeba brát takovéto testy s velkou rezervou a že jde vždy o pečlivý výběr soupeřů i testovacího prostředí (her).


reklama