reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje HDD pro PC půjdou letos prudce dolů, téměř o polovinu

6.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Prodeje HDD pro PC půjdou letos prudce dolů, téměř o polovinu
Pokles cen pamětí NAND Flash má za následek přirozeně i to, že je tu i menší zájem o klasické pevné disky. Dle nejnovějších informací se to také na trhu s HDD letos velice projeví, a to dramatickým poklesem. 
Ceny pamětí NAND Flash padají tak prudce, že jejich výrobci už přijali opatření pro snížení objemu produkce, jak jsme se ostatně nedávno dozvěděli. Levnější NAND Flash také tlačí na trh s pevnými disky a právě na úkor HDD se SSD stále více rozšiřují i v levnějších počítačích. Ovšem jde také o servery či cloudy, kde pevné disky dále ztrácejí svou konkurenceschopnost. A co nám k tomu může říci japonská společnost Nidec, výrobce téměř 85 % všech motorků pro pevné disky? Ta předpokládá, že v tomto roce přijde téměř poloviční pokles dodávek HDD pro PC na trh oproti roku 2018. 
 
 
Ještě v roce 2010 společnost Nidec dodala na trh 650 milionů motorků pro pevné disky, což se do roku 2018 snížilo na 375 milionů. Letos to má být 309 milionů motorků a v roce 2020 asi 290 milionů, což samo o sobě samozřejmě nepředstavuje poloviční pokles, nicméně nám jde o segment disků určených pro PC. A jak ukazuje následující graf a zelené části sloupců, v této oblasti jde skutečně o pokles na cca polovinu v porovnání s rokem 2018. 
 
 
Celkově tak na tom pevné disky nebudou zase tak špatně a své pozice si drží jako externí úložná zařízení, ve spotřební elektronice a v podnikovém nasazení či v datových centrech. Ještě loni však byl segment týkající se nasazení v PC ten největší, ovšem ten může do pár let téměř zmizet.  
 
Pevným diskům používaným v osobních počítačích tak zvoní hrana a ani není divu, když si můžeme 1TB SSD koupit už za 3000 Kč, přičemž ještě na konci roku 2017 bychom zaplatili zhruba třikrát víc. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama