reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje headsetů se po snížení cen prudce zvýšily

28.11.2017, Jan Vítek, aktualita
Prodeje headsetů se po snížení cen prudce zvýšily
Zájemci o headsety virtuální reality byli často odrazeni vysokými cenami, které byly nakonec mnohem vyšší, než výrobci slibovali při samotném vývoji produktů jako Oculus Rift nebo HTC Vive. Ceny ale nedávno značně klesly, což se odrazilo na prodejích.
Společnost Canalys zabývající se průzkumem trhů ohlásila, že v třetím čtvrtletí tohoto roku překonaly prodeje hlavních "samostatných" VR headsetů 1 milion kusů. Těmito headsety máme na mysli takové, které jsou vybaveny vlastním displejem a potřebnou polohovací a jinou elektroniku, a nejde tak pouze i prázdné schránky pro mobilní telefony. 
 
 
Základní srovnání ukazuje, že se z těchto projektů těšila především společnost Sony, ačkoliv ta svůj VR headset nezlevnila, ovšem přidala k němu kameru PlayStation Camera, která dříve v ceně zahrnuta nebyla. Na druhém místě je Oculus Rift s 21 procenty, který se díky promoakci prodává za 399 USD a se 16 procenty je třetí HTC Vive rovněž zlevněné o 200 dolarů, ale přesto výrazně dražší. 
 
To se trošku odráží i na našem trhu, kde je Rift k sehnání od 14 tisíc korun, kdežto Vive je za 18 tisíc, ale kdo hledá, může jej sehnat i za nižší cenu. Jenomže pak je tu headset od Sony, který se reálně prodává za ještě mnohem nižší ceny, které rozhodně neodpovídají srovnání z obrázku.
 
 
PlayStation VR je tak mezi VR headsety prodejní hit a ještě aby ne, když lze sehnat už od 6000 Kč s daní. Tuto popularitu také jistě přinesla i moderní konzole PlayStation 4 Pro, díky jejímuž vysokému výkonu je možné headset lépe "nakrmit". A pokud si vezmeme, že tato konzole přijde ve verzi s 1TB diskem na cca 9 - 10 tisíc korun, pak je jasné, že si díky ní užijeme virtuální realitu za mnohem menší peníze, než jaké musíme dát za dostatečně výkonnou PC sestavu s Vive či Rift. Na druhou stranu je však softwarová výbava odlišná a právě ta může rozhodovat. 
 
Už v příštím roce se má ale dostat na trh jednodušší headset Oculus Go v ceně 199 USD, který by měl misky vah naklonit právě k PC sektoru a dále zvýšit prodeje. Úspěch firmy Sony je také dle Canalysu třeba přičíst především asijským zákazníkům a zvláště Japoncům. Ti na svém trhu upřednostnili PlayStation VR ve čtyřech z pěti případů a hrají na něm tituly jako Doom, Skyrim či Gran Turismo. 
 
Další vzpruhu pro VR trh mají zajistit headsety Windows Mixed Reality prosazované Microsoftem, které si připravují firmy jako HP, Lenovo, Acer, Asus, Dell a další. A pak uvidíme, co provede Apple se svou nově akvizovanou společností Vrvana.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama