reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje herních PC a notebooků šly meziročně dolů o 6,2 %

26.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Prodeje herních PC a notebooků šly meziročně dolů o 6,2 %
Herní počítače byly po začátku PC krize ostrůvkem naděje, který neustále klesající prodeje neohrožovaly. Není divu, že se běžně dostupný hardware už zcela běžně označuje za herní, nicméně aktuální krize celého polovodičového průmyslu ovlivnila i herní PC.
Možná je nadnesené hned mluvit o krizi polovodičového průmyslu, i když je jistě řada firem, která to vidí jinak, například takový Samsung spoléhající z velké části na prodej pamětí (DRAM i NAND Flash), jemuž v posledním roce prudce klesly tržby. Příčin lze hledat více. Jednak je to obchodní válka, která přinesla i výrazná cla na hardware vyráběný v Číně a dovážený do USA. Pak tu máme výrobní problémy Intelu, kvůli nimž byl na trhu nedostatek jeho procesorů i čipsetů, což se podepsalo na dalším zvyšování cen, a tedy i zájmu zákazníků a nakonec můžeme zmínit kryptokocovinu a přesycený trh s grafickými kartami, jakož i rozčarování nad novou generací GeForce. 
 
 
Výsledek je ten, že dle společnosti IDC klesly prodeje herních PC na 7,5 milionů kusů, což se týká prvního letošního kvartálu. Meziročně to znamená pokles o 6,2 procent, což je na poměry trhu s herními počítači dost mizerný výsledek. 
 
Dnes jsme ale také mluvili o firmě Cooler Master, která vycítila šanci na trhu s herními monitory a čísla IDC potvrzují, že ten je skutečně stále velice zajímavý, neboť meziročně naopak rostl o 48,6 %. 
 
IDC samotné vidí jako příčinu poklesu na herním trhu právě přesycený trh s GPU a pak také "makroekonomický protivítr na velkých trzích, jako je Čína". Lze dodat, že zvláště na západních trzích proběhly také velké slevy starších GPU ve snaze obchodníků zbavit se starých zásob, přičemž u nás už se dají staré GTX 1060 také pořídit za výrazně nižší ceny než dříve. Jde však o to, že se mnozí lidé rozhodli prostě jen vyměnit kartu, než aby si pořídili rovnou celý nový počítač. 
 
Na to ukazuje i fakt, že pokles mezi herními desktopy byl o to prudší, a to meziročně o 10,6 procent na 3,5 milionů kusů. Herní notebooky se prodávaly výrazně lépe, ale i těch se týká pokles, i když jen o 2 procenta. V jejich případě byly prodeje dle IDC ovlivněny tím, že zákazníci vyčkávají na to, co přijde na trh za novinky.
 
Brzy by ale mělo být lépe i díky tomu, že sklady zaplněné starým hardwarem se mají konečně vyprázdnit a vedle toho tu samozřejmě máme vedle procesorů Ryzen 3000 jednak grafické karty Navi, na něž bude NVIDIA reagovat pomocí RTX 2000 SUPER. O to zajímavější budou možnosti výběru, a v druhé polovině trhu tak má následovat oživení trhu s herním hardwarem. Tomu by také mohly pomoci další slíbené hry s podporou technologií RTX. 
 
 
IDC tak předpokládá, že v celém tomto roce se prodá 41,5 milionů herních PC a trh v celoročním srovnání poroste o cca 7 procent a v roce 2023 se předpokládá nárůst prodejů na 55 milionů kusů. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama