Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prodeje HW od Applu v čele s iPhony slábnou. Služby a předplatná zažívají boom

7.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
Prodeje HW od Applu v čele s iPhony slábnou. Služby a předplatná zažívají boom
Apple vydal své finanční výsledky za letní čtvrtletí a vidíme, že se hardwaru až tak moc nedaří. Naopak se konečně více začíná dařit v oblasti služeb a předplatných, což je dlouhodobý cíl společnosti.
Společnost Apple se dlouhodobě snaží snížit svou závislost na svém stěžejním produktu, telefonech iPhone. Toho se dá dosáhnout různými způsoby, přičemž tím ideálním je pro firmu to, aby se zvýšily příjmy z ostatních kategorií, zejména ze služeb a předplatných (a telefony neklesly). Applu se sice v tomto čtvrtletí povedlo tomuto cíli více přiblížit, bohužel k tomu přispěla i druhá možná cesta, a to ta negativní. Oním snížením prodeje iPhonů. Ty nyní tvoří 48,5 % příjmů firmy, takže se opětovně drží pod 50% podílem. Pojďme ale popořadě a podívejme se, s čím se tomuto gigantovi daří, a v čem naopak ne. Celá firma měla za Q2/23 příjmy ve výši 81,8 mld. USD, což je mírný 1,4% pokles. Na druhou stranu čistý zisk firmy stoupl na 19,9 mld. USD, což je o 2,3 % více než loni touto dobou. Čistá marže je tak velmi pěkných 24,3 %.
 
Apple Store
 
A čemu se tedy dařilo a naopak? Jak už jsme naznačili výše, iPhony už netvoří značnou většinu příjmů společnosti, což je na jednu stranu pozitivní správa (případný pokles stěžejního produktu nemusí být pro firmu likvidační), na druhou stranu s 39,7 mld. USD jde prostě o propad, a z toho v Cupertinu jistě nemají radost. Jde o 2,4% pokles proti minulému roku, prodeje nicméně rostou na některých chudších trzích. Problémem je, že se nedařilo skoro žádnému hardwaru Applu. Macy spadly o 7,3 % na 6,84 mld. USD, tablety iPad jsou na tom ještě hůře s 5,79 mld. USD, což je dokonce 19,8% propad. To je opravdu hodně. Trochu radosti přinesla akorát zařízení Home, wearables a příslušenství, kde byl zaznamenán 2,5% nárůst na 8,28 mld. USD. Nicméně i zde hrozí budoucí možnost poklesu kvůli tomu, že i iPhony letos přejdou na rozhraní USB-C, a Apple tak patrně postihne pokles příjmů z licencování technologie MFi (Made for iPhone).
 
Naproti tomu se Applu konečně podařilo značně zvyšovat podíl služeb. Ty už tvoří 21,2 mld. USD a jde tak o téměř 26 % příjmů společnosti. Počet předplatných dosáhl dokonce více než 1 miliardy. Nicméně i zde je riziko pro budoucnost, a opět ze strany EU. Ta protlačila nejen rozhraní USB-C (na které by Apple možná přešel i bez toho, jen asi později), ale také otevření obchodů na nových iOSech v EU. Apple tak může přijít o část příjmů v podobě provizí ve svém App Store.
 
Investoři tyto zprávy nesli nelibě a zatímco minulý týden měly akcie Applu hodnotu ještě okolo 193-197 USD, nyní jsou na 179 USD. Spolu s tím se také hodnota firmy z více než 3 bilionů USD propadla hlouběji pod tuto hranici (nyní 2,82 bilionu USD).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.