reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU varuje Apple: použití MFi s USB-C může vést k zákazu prodeje iPhonů 15

6.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
EU varuje Apple: použití MFi s USB-C může vést k zákazu prodeje iPhonů 15
Evropská unie uzákonila, že všechna mobilní zařízení s několika málo výjimkami musí od roku 2024 mít nabíjecí port USB-C. To platí i pro Apple, pro něhož by využití USB-C kabelů s certifikací MFi mohlo mít neblahé důsledky.
V zájmu zjednodušení života spotřebitelů i ochrany životního prostředí Evropská unie přišla s tím, že mobilní zařízení musí mít od roku 2024 jednotný nabíjecí systém, a to pomocí kabelů USB-C. To má výjimky v případě malých zařízení, jako jsou chytré náramky a hodinky, nicméně jinak se to týká velkého množství mobilních zařízení, mezi něž spadají i telefony Apple iPhone. Ačkoli Apple už u iPadů přešel na USB-C před několika lety (nedávno dokonce už i u nejlevnějšího modelu), iPhony si dodnes drží rozhraní Lightning i u nejnovějších modelů. Důvodem jsou s největší pravděpodobností hraničící s jistotou peníze. Apple si za napájecí kabely s portem Lightning účtuje za certifikaci MFi (Made For iPhone) nemalý poplatek a pro Apple to jsou příjmy, které mu jistě nevadí. Na druhou stranu to není něco, na čem by stál.
 
Apple iPhone Lightning
ilustrační obrázek, © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (přes Wikimedia Commons)
 
V tomto se Apple chová docela schizofrenně. Na jednu stranu hodně prohlašuje, jak myslí na životní prostředí, jak zvyšuje zastoupení recyklovaných materiálů, nicméně v případě kabelů pro iPhone se dosud vyhýbal standardizaci a počet vyrobených kabelů uměle zvyšoval.
 
V poslední době se objevovaly zvěsti, že Apple by měl s USB-C přijít už letos, tedy v roce 2023 u iPhonů 15 a ne až v roce 2024 u iPhonů 16, kdy mu to přikazuje EU, což nyní bereme už jako téměř jistou věc. Na druhou stranu se hovořilo i o tom, že klasické iPhony 15 dostanou pomalé USB-C 2.0, zatímco iPhony 15 Pro by měly mít rychlejší USB-C 3.x a zde stále nevíme, jak to bude. Také se mluvilo o tom, že Apple by měl uměle omezovat nabíjecí rychlost a se standardními kabely USB-C nabíjet iPhony jen v pomalém režimu. Na to, aby se telefony nabíjely rychleji, by musel být využít speciální kabel USB-C s certifikací MFi, a tedy licenčními poplatky pro Apple. Jak to bylo ve skutečnosti, to se asi nedozvíme, protože jiné zdroje naopak tvrdí, že MFi pro USB-C se u Applu nikdy nevyvíjelo a tyto zvěsti byly nepravdivé.
 
Ať už je to jakkoli, eurokomisař Thierry Breton v dopise varoval Apple, že pokud přijde s nějakým omezováním funkcionality kabelů USB-C, které by odporovalo snaze EU o jednotný systém, mohl by být zakázán prodej telefonů Apple iPhone na území Evropské unie. A to by hodně bolelo. Nevíme sice, za kolik v Evropě prodal iPhonů, ale dle finančních výsledků z posledního čtvrtletí se podle zastoupení iPhonů a Evropy na celkovém hospodaření dá odhadovat částka někde kolem 12-13 mld. USD. Vzhledem k tomu, že celosvětově dává divize wearables, chytré domácnosti a příslušenství (kam patří tyto kabely) 8,6 mld. USD, tedy příjmy z certifikace MFi musí být jen zlomkem tohoto čísla (patrně ve stovkách mil. USD), bylo by od Applu hloupé o MFi ve světle takových výhrůžek byť jen uvažovat. Je tak velmi pravděpodobné, že se s ním u USB-C nesetkáme (stejně jako není MFi u USB-C u iPadů).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama