reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Project Artemis, aneb návrat Američanů na Měsíc v roce 2024

16.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Project Artemis, aneb návrat Američanů na Měsíc v roce 2024
Vedení agentury NASA ohlásilo, že už pojmenovalo svou budoucí misi, v jejímž rámci se uskuteční návrat jejích astronautů na povrch Měsíce. Půjde o Artemis, sestru Apollóna a bohyni Měsíce. 
Mise Artemis je zatím naplánována na rok 2024, který byl zmíněn už Trumpovou administrativou, dle níž se právě nejpozději v jeho průběhu Američané vrátí na Měsíc, a to snad už aby tam později zůstali. 
 
 
To si pochopitelně také vyžádá nové finanční příděly, o něž NASA později požádá Kongres. Šéf NASA Jim Bridenstine ale popřel už dříve kolující informace, že to přijde každý rok na 8 miliard dolarů. Na úvod NASA požádá o 1,6 miliardy dolarů nad rámec svého rozpočtu, aby byl projekt Artemis zahájen, ale další přesné náklady už nezmínil. O stejné částce 1,6 miliardy se také ve svém Tweetu zmínil Donald Trump. 
 
NASA tak bude muset získat i podporu amerického Kongresu a není zrovna jasné, zda pro její plán existuje dostatečná podpora na to, aby zvýšení rozpočtu hladce proběhlo. Bridenstine také upozorňuje, že projekt Artemis nemá být uskutečněn na úkor jiných již dříve plánovaných misí. 
 
Finance ale nejsou to jediné, co může plány NASA a Trumpovy administrativy překazit. Jsou tu i technické potíže, které má s vývojem SLS a lodí Orion právě samotná NASA a v poslední době se moc dobře nevede ani firmám Boeing a SpaceX, i když ty mají zatím za úkol spíše "jen" vyvinout spolehlivé taxi pro vynášení astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici. 
 
Výsledek je však ten, že NASA dosud ani zdaleka nemá připravenou loď, která by zvládla vyslat astronauty na cestu k Měsíci a především pak i na jeho povrch. Takové dosud neexistující plavidlo nedávno představil Jeff Bezos a něco podobného vidíme také v novém videu od NASA:
 
​  
Vedle toho také ještě neexistují vhodné moderní obleky, v nichž bychom si mohli vyjít na procházku po Měsíci. Ty budou muset být vyvinuty i pro ženy, neboť Bridenstine slíbil, že jedním z cílů je i vyslání první astronautky na Měsíc. 
 
Dalo by se říci, že NASA je dnes pochopitelně mnohem vyspělejší, než byla v 60. letech, době programu Apollo, kdy bylo vše nové a neprozkoumané. Nicméně v té době také měla zcela jiný rozpočet a jen na Apollo vydala částku kolem 25 miliard dolarů, což by mohlo vypadat ještě dobře vzhledem k tomu, co už se vložilo do vývoje SLS a Orionu. Ale to byly dolary v tehdejší hodnotě, přičemž ta dnešní by už překročila 110 miliard dolarů. A pokud se bude Kongres tvářit odmítavě i na požadavek na 1,6 miliardy, nebude to pro zdárnou budoucnost programu Artemis zrovna dobrá známka. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama