reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První 10nm procesory Intelu spatřeny na trhu

15.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
První 10nm procesory Intelu spatřeny na trhu
Intel už nabírá se svými 10nm procesory zpoždění a měli bychom se velkosériové výroby dočkat až v příštím roce. Přesto je možné si první produkty s těmito procesorů zakoupit už i nyní, byť ne u nás.
Na nové 10nm procesory Intelu se už čeká nějakou tu dobu a dosud jsme věděli, že existují nějaké vzorky, nicméně jejich masová produkce by měla začít až v roce 2019. Přesto už lze sehnat notebooky, které jsou těmito novými procesory vybaveny. Konkrétně jde o Lenovo IdeaPad 330, který může být na čínském trhu mimo jiné vybaven novým procesorem Intel Core i3-8121U. Přestože je vyráběn 10nm technologií, Intel jej nadále počítá k 8. generaci a nikoli deváté. Je poněkud zvláštní, že se objevily takto potichu.
 
Lenovo IdeaPad 330 s 10nm Intelem
 
klikněte pro zvětšení
 
Zatím o novém procesoru víme jen málo nových informací (spousta z nich unikla už koncem dubna). Základní takt procesoru je 2,2 GHz, turbo frekvence by se měla nejspíš usadit na hodnotě 3,1 GHz. Jde o dvoujádrový procesor, který podporuje Hyper-Threading. Potěší 4MB cache paměť a nízká 15W TDP. Podle testů by měla být novinka o 26 % výkonnější než mnohem starší Core i3-6006U s taktem 2,0 GHz. Vypadá to, že procesor nemá aktivní integrovaný grafický čip a v již zmíněném notebooku je párován s čipem AMD Radeon RX540 2GB.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama