reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-453DX: tichý a plochý NAS s rychlou sítí

29.11.2018, Jan Vítek, aktualita
QNAP HS-453DX: tichý a plochý NAS s rychlou sítí
Společnost QNAP si připravila další NAS v plochém provedení, díky němuž vypadá spíše jako DVD přehrávač či podobné zařízení. Není však první svého druhu a dá se říci, že do obývacích pokojů bude rozhodně patřit. 
QNAP HS-453DX Silent NAS má být také tichý, ostatně to už je v jeho názvu. Může tak nahradit jak klasický NAS, tak i domácí multimediální centrum či HTPC a krom pevných disků se v něm nebude otáčet vůbec nic, čili žádný ventilátor. Nakonec ani ty pevné disky v něm být nemusí, pokud se spokojíme s M.2 SSD, ale to není zrovna vhodné řešení s ohledem na cenu. 
 
 
Nový model HS-453DX nám může připomenout už letitý QNAP HS-210, který je tak už notně zastaralý. Co nám tedy QNAP nabízí nyní? Je to výkon procesoru Intel Celeron J4105 se 4 nebo 8 GB paměti DDR4. Tento čtyřjádrový procesor pracuje na taktu 1,5 až 2,5 GHz a má 4 MB cache a TDP 10 W (zvládne překódování videa i ve 4K). Pro data a jejich uložení můžeme využít dvě pozice pro 3,5" HDD se SATA 6 Gb/s a také dvě M.2 2280 pro SSD (rovněž SATA 6 Gb/s). QNAP se přitom chlubí propustností až 677 MB/s, takže je jasné, že na to nám pouhý 1Gb/s Ethernet stačit nebude. 
 
 
Ten tu máme taky, ale vedle něj i 10GBASE-T (10G/5G/2.5G/1G/100M), dále jeden HDMI 2.0 (4K/60Hz), další HDMI 1.4b, jeden USB 3.0 typ C plus dva typu A, dva USB 2.0, linkový audio výstup a dva mikrofonní vstupy. Pro namluvená upozornění je tu také vestavěný reproduktor. 
 
 
Nabídka aplikací samozřejmě závisí už jen na obvyklém systému QTS a na tom, co si do něj nainstalujete. V tomto případě to může být Plex Media Server s podporou Roku, Apple TV, Amazon Fire TV či Google Chromecast, Cinema28, Roon Server či OceanKTV pro karaoke. 
 
 
HS-453DX Silent NAS už se prodává, a to vzhledem ke své výbavě pochopitelně ne za málo. Model se 4 GB RAM přijde na cca 17 tisíc korun a 8GB model pak na 20 tisíc. Jako obvykle tak bude lepší si nepřiplácet za 8GB model a raději si pořídit RAM zvlášť. Úložná zařízení v základní výbavě nehledejme. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama