reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-210: NAS do obýváku

27.1.2014, Jan Vítek, recenze
QNAP HS-210: NAS do obýváku
Dnes si vyzkoušíme originální model NAS, a to QNAP HS-210, který vypadá spíše jako DVD nebo Blu-ray přehrávač. Měl by tak zapadnout mezi elektroniku, která se obvykle nachází v obývacím pokoji, a je tak zřejmé, že je určen pro domácnosti.
Co si pro nás tedy QNAP tentokrát připravil? Jeho HS-210 je v podstatě klasický NAS pro běžné spotřebitele, když tedy bereme v úvahu jeho specifikace a nabídku. Jeho výjimečnost tkví "pouze" ve zpracování jeho schránky, která je velmi nenápadná a je zřejmé, že dle představ výrobce by se měla zařadit mezi výbavu obývacího pokoje. HS-210 tak můžeme postavit třeba na DVD či Blu-ray přehrávač, Set-top box nebo jiné zařízení. Další jeho výhodou pak je, že má pasivní chlazení disků, takže pokud nás bude rušit svým hlukem, budou za to moci právě ony.



- klikněte pro zvětšení -

QNAP HS-210 tak rozhodně stojí za pozornost. Vybaven je jako obvykle operačním systémem QTS založeným na Linuxu, a to ve verzi 4.1.0. Naposledy jsme si vyzkoušeli model QNAP TS-220 vybavený systémem QTS 4.0, takže se podíváme i na to, co nám přinese nová verze.



Nyní se ale podívejme na samotný hardware, který k nám dorazil na test v elegantní bílé krabici. V ní je umístěn uprostřed s ochranou masivních pěnových bloků, takže by k vám měl dorazit bez šrámu.

Model
QNAP HS-210
Procesor
Marvell 1,6 GHz
Paměť
512 MB DDR3-1333 MHz RAM, 16 MB Flash
Podpora HDD
2x 2,5"/3,5" Serial ATA 3 Gbps (Hot-Swap)
max. 8 TB
seznam kompatibilních disků
LAN
1x Gigabitový Ethernet (RJ-45)
USB, apod.
2x USB 2.0 vzadu
2x USB 3.0 vzadu
tiskový server, data
slot pro kartu Secure Digital
eSATA
-
LED kontrolky
Status, LAN
Rozměry
41,3 x 302 x 220 mm
Hmotnost bez disků
1,56 kg bez disků
Spotřeba
7,4 W ve spánkovém režimu
13,71 W v aktivním režimu (se dvěma disky řady WD RED)
Ostatní
pasivní chlazení disků
Operační systém
QTS 4.1.0 (Linux)
Souborový systém
interní: EXT3, EXT4
externí: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Další specifikace týkající se softwarových možností, čili především daného operačního systému, naleznete na stránkách výrobce. Sem je dávat nebudeme, neboť jsou poměrně obsáhlé. Podíváme se raději na zpracování samotného NAS. Ten již přišel vybavený dvěma pevnými disky Seagate s kapacitou 2 TB, takže byl podstatně těžší než udávaných 1,56 kg, takže ve výsledku HS-210 připomíná kovovou cihličku.




- klikněte pro zvětšení -

To především díky použití masivního kovového krytu (nejspíše hliník) s broušeným povrchem, jenž má tloušťku plné 4 mm. Není tu totiž pouze pro okrasu, ale také jako velký pasivní chladič dvou disků. Okolní hrany tohoto NAS jsou pak vyrobeny z černého plastu s lesklým povrchem a spodní kryt, který si ukážeme později, je také plastový, ale už naštěstí není lesklý.



- klikněte pro zvětšení -

Na předním panelu není v podstatě nic zajímavého. Jde o plastový výlisek, který na svém místě drží pouze pomocí magnetů, takže jej můžeme v okamžiku odejmout. Odhalí se tím dvě diskové pozice s podporou Hot-swap, takže disk můžeme vyměnit i za běhu. Jak ukazuje následující fotografie, disky jsou přišroubovány v kovových šuplících, do nichž se tak bude snadno přenášet jejich teplo. Samotné šuplíky se pak budou ve svém uložení dotýkat vrchního kovového panelu, do nějž se tak bude rozvádět teplo z pevných disků. Otázkou jenom je, zda to bude dostatečně účinný systém a je zřejmé, že bychom měli nad tímto NAS nechat volný prostor. Ovšem tak zase vznikne příjemně teplá plotýnka, která bude lákat domácí zvířenu k odpočinku.



- klikněte pro zvětšení -

V přední části máme kromě diskových šachet už jen prostřední LED signalizující stav NAS serveru zelenou a červenou barvou. Její svit je velmi nenápadný, takže nás rozhodně nebude rušit ani v noci. Veškerá rozhraní a ostatní prvky pak nese zadní panel.



- klikněte pro zvětšení -

Na něm tedy máme (směrem zleva) napájecí konektor, skryté tlačítko reset, zdířku pro karty Secure Digital, dva porty USB 2.0, ethernetový RJ-45, dva porty USB 3.0 a nakonec malý vypínač, který ale snadno najdete i po hmatu. Stačí si pamatovat, že je při pohledu zepředu na levé straně.



- klikněte pro zvětšení -

Spodní plastový kryt má na sobě přilepeny jen gumové podložky a ukazuje také šest šroubků. QNAP nám nijak nebrání v tom, abychom se podívali dovnitř svého HS-210, takže si ukážeme ještě jednu fotografii z interiéru. Pokud byste si odšroubovali rovněž základní desku, což však znamená i porušení záruční pečetě, odhalili byste SoC Marvell 88F6282 s jedním jádrem pracujícím na 1,6 GHz. Jde o stejný čip jako u modelu QNAP TS-220 a zde je přes teplovodivou podložku spojen s vrchním chladicím plechem. O konektory USB 3.0 se postará EtronTech EJ168A a Ethernet si bere na starost Marvell Alaska 88E1318.



- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Nakonec si v této kapitole ukážeme ještě příslušenství, které bylo standardní. Jednak jsme dostali kratší ethernetový kabel, napájecí eurokabel a příslušný napájecí adaptér. Ten pochází jako obvykle od firmy Delta Electronics a osobně bych řekl, že jeho výkon 60 W (12 V / 5 A) je na testovaný NAS až zbytečně moc vzhledem k udávané spotřebě 13,7 W. QNAP ale takové adaptéry nabízí standardně.



K tomuto modelu již nedostaneme žádné CD s utilitou QNAP Finder, ale pouze leták, dle nějž máme případně nainstalovat disky, zapojit NAS k routeru a otevřít stránky start.qnap.com. Předpokládám ale, že stejně jako předtím prostě půjde zjistit si přidělenou IP a tu pak jen zadat do prohlížeče.
reklama