reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP uvedl operační systém QuTS hero 5.1.0 se ZFS a socket zero-copy

2.8.2023, Milan Šurkala, aktualita
QNAP uvedl operační systém QuTS hero 5.1.0 se ZFS a socket zero-copy
QNAP představil novou verzi operačního systému QuTS hero 5.1.0 pro své pokročilejší NASy. Ten využívá systém ZFS včetně podpory RAID-Z, novinkou je SMB Multichannel i technologie socket zero-copy.
Před několika dny představila společnost QNAP nový systém QTS 5.1.0 a nyní se dostává i na profesionálnější variantu QuTS hero 5.1.0. Ta má většinu vylepšení z výše zmíněného systému QTS, přidává však ještě i několik svých vlastních specifických zlepšení. Stejně jako QTS, i QuTS hero dostává funkci SMB Multichannel, tedy agregování několika síťových spojení do sebe pro zvýšení dostupné šířky pásma. Díky systému ZFS, který QTS nepodporuje, může QuTS hero nabídnout rozšiřování kapacity pole ZFS RAID-Z přidáním dalšího disku. Výkon čtení iSCSI LUN může být zvýšen technologií socket zero-copy, která významně snižuje zatížení procesoru. Zvýšila se i rychlost šifrování sdílených složek a jednotek LUN.
 
QNAP QuTS hero 5.1.0
 
Dále tu máme akceleraci podepisování AES-128-GMAC, která však funguje pouze s klienty se systémy Windows Server 2022 a Windows 11. Mobilní aplikace QNAP Authenticator nabídne 2FA pro bezpečnější přihlašování, časová jednorázová hesla, QR kód, schvalování přihlašování i přihlášení bez hesel. Správci mohou vytvořit 8 různých typů rolí. Pokročilejší systémy pro detekci blížícího se selhání disku umožňují náhradu disku jiným bez toho, aniž by se muselo obnovovat pole RAID, které by vedlo k časovým ztrátám. AMIZ Cloud je pak platformou pro vzdálenou správu a monitorování více zařízení QuCPE a QNAP NAS (umožňuje např. hromadnou aktualizaci firmwaru, aktualizaci aplikací nebo jejich ukončování).
 
Zdroj: qnap.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama