reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon RX 6500 XT už se v Evropě prodává i pod doporučenou cenou

28.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Radeon RX 6500 XT už se v Evropě prodává i pod doporučenou cenou
Radeon RX 6500 XT přišel na trh coby karta, v jejímž případě nebylo proč jásat s ohledem na pokrok, který AMD nabídlo oproti její předchůdkyni. Nyní se ukazuje, že zájem o ni skutečně výrazně klesl, na což reagují ceny. 
Nelze pochopitelně očekávat, že za cenu pod MSRP (doporučená koncová cena) se dá sehnat některá z nejlepších verzí karty Radeon RX 6500 XT. Ve skutečnosti to pochopitelně byl tzv. Mini ITX či ITX model, čili prostě prostorově úsporná karta, která by po své instalaci neměla přesáhnout přes okraj desky formátu Mini ITX. A takové karty obecně patří mezi nejlevnější, přičemž v případě grafického low-endu nám ani nemusí moc vadit, že mají malé a většinou jednoventilátorové chladiče. 
 
 
Jde tu pak konkrétně o Radeon RX 6500 XT Challenger ITX od firmy ASRock, kterou německý obchod Mindfactory.de nabízel ve slušných počtech za 199 eur, což platilo i pro Gigabyte Radeon RX 6500 XT Eagle, než byla zdražena na 229 eur. Německá MSRP pro RX 6500 XT je přitom 209 eur. 
 
Je zřejmé, že to je důsledek jednak aktuálně stále pokračujícího poklesu cen grafických karet, který je spojen samozřejmě s jejich zlepšující se dostupností. Ovšem výkonnější karty jsou obecně ještě hodně vzdáleny od doporučených cen, takže lze tušit, že za levnými RX 6500 XT je právě jejich celkově slabé provedení (včetně pouze 4 GB paměti a 4 linek PCIe) a velmi mírný výkonnostní pokrok oproti RX 5500 XT, který navíc dle některých testů představuje spíše krok zpět. Tato karta tak logicky bude v popředí seznamu produktů, o něž zákazníci se zlepšující se situací na trhu začnou ztrácet zájem. 
 Aktuálně má ale Mindfactory.de už vykoupeno, takže o levné RX 6500 XT ještě zájem evidentně je. Nyní tato firma coby nejlevnější model nabízí ASRock Radeon RX 6500 XT Phantom Gaming D OC za 229 eur, čili cca 5750 Kč, což je ale stále přinejmenším o tisícikorunu nižší cena, než na jakou můžeme narazit u nás, kde jsou RX 6500 XT už také běžně skladem. A i onen ASRock Radeon RX 6500 XT Challenger ITX přijde v českých obchodech alespoň na 6500 Kč. Ještě tak je kam klesat, a to zvláště u karty takovéhoto kalibru.  


reklama