Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi 4 má problém s Wi-Fi při využití výstupu na 1440p

2.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Raspberry Pi 4 má problém s Wi-Fi při využití výstupu na 1440p
Nadšení z neočekávaného příchodu nového Raspberry Pi 4 zchladilo už pár problémů, které ukázaly, že si tato verze zasloužila delší vývoj a testování. Nyní se přitom ukazuje další problém s Wi-Fi a HDMI. 
Naposledy jsme se podívali na chybnou implementaci portu USB typu C v Raspberry Pi 4 a nyní tu máme další problém, jenž se už týká rozhraní HDMI a Wi-Fi. Krátce a jednoduše jde o to, že pokud se na výstupu HDMI využije rozlišení 1440p, můžeme se připravit na to, že Wi-Fi nebude fungovat správně, jak upozorňuje vývojář Enrico Zini. S jinými podporovanými rozlišeními na HDMI ale není problém.
 
 
Enrico Zini postupně otestoval tři kusy Raspberry Pi 4, vyzkoušel různé kabely i adaptéry, čtyři různé napájecí zdroje a také systémy Raspbian Buster a Raspbian Buster Lite. Přes Wi-Fi se pak zkoušel připojovat k routeru vzdálenému na dosah ruky i k Wi-Fi hotspotu vytvořeného telefonem. To vše, aby byl nakonec identifikován problém v implementaci rozhraní HDMI. 
 
Mike Walters (Assorted Hackery) pak provedl analýzu signálu v rozlišení HDMI 1080p a 1440p.
 
 
 
Právě v 2560 x 1440 se objevil velký ráz, který ovlivňuje Wi-Fi a původem je právě HDMI, jehož TMDS (transition-minimized differential signaling) takt na 2560×1440@60Hz je 2,415 GHz. Právě na této frekvenci se ukázal ráz ve Wi-Fi signálu. 
 
 
Zatím není jasné, co se s tímto problémem dá dělat, a tak mohou uživatelé zatím reagovat pouze tak, že změní rozlišení, anebo alespoň obnovovací frekvenci tak, aby HDMI nezasahovalo do signálu Wi-Fi. Snad aby si Raspberry Foundation pospíšila a vydala novou revizi svého Pi 4.