reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raspberry Pi 4 získává Android 11 prostřednictvím OmniROM

31.10.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Raspberry Pi 4 získává Android 11 prostřednictvím OmniROM
Ačkoliv Android není oficiálně dostupný pro Raspberry Pi, komunita si vždy najde cestu. Nejnovější Android 11 se dostal na jednodeskový počítač díky OmniROM. I když má zatím port některé mouchy, jedná se o nadějný krok.
Majitelé Raspberry Pi 4 mohou používat nejen oficiální Raspberry Pi OS (dříve nazývaná Raspbian), ale také spoustu alternativ, které často dodá početná komunita vývojářů. Kromě Ubuntu nebo Kali Linuxu lze nyní na populárním jednodeskovém počítači používat také Android 11, tedy nejaktuálnější verzi operačního systému od Googlu. Nutno podotknout, že Android nebyl pro Raspberry Pi 4 nikdy oficiálně dostupný (pro starší verze Pi existovala oficiální sestavení Android Things). Ačkoliv počítač používá architekturu ARM, stejně jako většina zařízení s Androidem, před vývojáři stál velký problém s ovladači.
 
 
Autorovi komunitní OmniROM se ovšem většinu překážek podařilo překonat a výsledkem je skoro plně funkční port Androidu 11 na Raspberry Pi 4. Jedná se o stabilní, 64bitové sestavení využívající Android Open Source Project (AOSP). Autorem je Max Weninger (s přezdívkou Maxwen), zkušený vývojář z fóra XDA Developers. Zpočátku vycházely nové verze spíše nepravidelně, ale cílem jsou sestavení na týdenní bázi. ROM lze nainstalovat z karty micro SD nebo externího paměťového média USB. K dispozici je také varianta využívající projekt microG, která neobsahuje žádné předinstalované aplikace od Googlu. Pokud ovšem zvolíte týdenní sestavení, budete mít k dispozici GApps včetně možnosti stahování aplikací z Google Play Store.
 
OmniROM zatím na Raspberry Pi 4 funguje pouze v tabletovém režimu, není tedy k dispozici rozhraní Android TV. Jak již bylo řečeno, naprostá většina funkcí pracuje bez problémů, což nebývá zvykem u raných portů zvykem. Nefunkční je zatím hardwarová akcelerace videa a objevují se také problémy s grafikou, proto vývojář nedoporučuje používat vyšší rozlišení než 1920 x 1080 pixelů (Full HD). Problémy může způsobovat také nahrávání obrazovky, Wi-Fi hotspot v pásmu 5 GHz nebo internetový prohlížeč s jádrem Chromium. V budoucnu by rád autor umožnil využívat také OTA aktualizace.
Další informace o OmniROM pro Raspberry Pi 4 naleznete v příslušném tématu na fóru XDA Developers, kde najdete také odkaz ke stažení a návod k instalaci. Raspberry Pi 4 s Androidem 11 se může na první pohled jevit jako zajímavá náhrada multimediálního centra. Autor ROM ovšem v jednom ze svých příspěvků poznamenal, že větší smysl pro něj dává třeba Xiaomi Mi TV Stick s plnohodnotným Android TV, který na rozdíl od OmniROM funguje bez problémů a stojí okolo tisícikoruny.
 


reklama