reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Razer uvádí Core X: levnější externí grafický box pro PC i Mac

23.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Razer uvádí Core X: levnější externí grafický box pro PC i Mac
Společnost Razer byla mezi prvními, které nabídly na trhu externí boxy pro grafické karty využívají rozhraní Thunderbolt. Její řešení ale bylo také drahé, ovšem nyní přichází na trh nová verze Core X. 
Razer Core pro samostatné grafické karty byl představen už před více než dvěma lety, čili v době, kdy jsme do něj mohli vměstnat jako nejmodernější verze GeForce s čipy Maxwell a Radeony s čipy Fiji a první verzí pamětí HBM. Cena byla vysoká, a to 500 dolarů za pouhý box, takže bez samotné grafické karty, což je za krabičku se zdrojem, několika konektory a potřebnou logikou poněkud příliš. 
 
 
Nyní přichází verze Razer Core X, která bude levnější, ale na druhou stranu také přijde i o některé funkce. Prodávat se bude už za daleko přívětivější cenu 300 dolarů a bude vybavena 650W zdrojem, takže by si měla poradit v podstatě se vším, co do ní můžeme vměstnat, a to je jedna dvouslotová grafická karta. Nezáleží na tom, jestli půjde o kartu od NVIDIE, či AMD, ovšem náš počítač musí být vybaven rozhraním Thunderbolt 3. To poskytuje propustnost 40 Gb/s, která bude zcela vyhrazena samotné kartě. Na rozdíl od Core totiž nový Core X nemá žádné vlastní USB porty nebo Ethernet, takže ani nemůže posloužit coby dokovací stanice. Není tu také podsvícení Razer Chroma, ale to už lze velice snadno oželet. 
 
Core X je určena především pro notebooky a Razer by jej rád viděl především vedle svých modelů jako Blade. Kompatibilit je zajištěna se systémem Windows 10, ovšem firma také sděluje, že prý ne všechny počítače s vhodným systémem a rozhraním Thunderbolt 3 zvládnou komunikovat s externím GPU (eGPU), a tak bude velice vhodné si to nejdříve ověřit u jejich výrobců. 
 
Oproti Core však nová verze nově přináší podporu počítačů Mac s macOS od verze High Sierra 10.13.4. Nicméně zde je ještě další omezení, a sice na karty od společnosti AMD. GeForce nám tak na Macu jako eGPU fungovat v Core X nebudou. 
 


reklama