reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Realme uvádí 240W nabíjení telefonů přes USB-C

7.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Realme uvádí 240W nabíjení telefonů přes USB-C
Společnost realme uvedla nejrychlejší nabíjení mobilních telefonů na trhu. Její nový telefon GT Neo 5 totiž bude podporovat 240W nabíjení přes USB-C, přitom má být velmi efektivní a bezpečné.
Nabíjení telefonů je stále rychlejší a čínská společnost realme dosáhla maxima možného, alespoň co se nynějšího standardu USB týče. Její nový telefon realme GT Neo 5, který má být představen zanedlouho, totiž bude podporovat superrychlé 240W nabíjení, což je maximum dnešního standardu USB4. Trvalo tak jen něco přes rok, než se papírové představení 240W nabíjecího standardu přetavuje do praxe.
 
Realme 240W nabíjení
 
Vstup 20V/12A se zde konvertuje na 10V24A a vysoká rychlost nabíjení je umožněna také tím, že akumulátor je rozdělen na tři, účinnost této konverze je 98,5 %. Adaptér využívá GaN (nitrid galia), přičemž je jen o 5 % větší než 150W varianta. Použit je tu 12A kabel, který se skládá ze čtveřice vodičů 21AWG. Systém je zpětně kompatibilní s protokoly pro 65W PD, QC a VOOC. Proces nabíjení monitoruje 13 senzorů, přičemž výkon se pochopitelně sníží, pokud některý z nich detekuje nějaký problém. Společnost říká, že životnost baterie (na 80 % původní kapacity) je i při využívání rychlého nabíjení na 1600 cyklů. Telefon bude mít chladič z grafenových součástí s plochou 6580 mm2. Testování nabíjení probíhalo i při teplotách 85 °C a 85% vlhkosti.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama